Debatt: Skriet från vindkraftslobbyn

Publicerad
Uppdaterad
Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftsförening med LRF i släptåg verkar genomgå en existentiell kris. Allt verkar vara fel. I artiklar skriker man ut sin frustration i högt tonläge. "Vi får inte bygga vindkraft vid flygplatser! Vi vill lägga ner kärnkraften! Vi stoppas av fastighetsägarna! Vi får inte tillräckligt med subventioner! Vi vill ha bort det kommunala vetot! Vi vill slippa säkerhetskraven! Vi vill ha snabbare beslutsvägar!"
Vindindustrin står vid vägs ände. Subventionerna börjar sina, människorna på landsbygden har sagt stopp och projekten börjar falla ihop. Man börjar tvivla. Vad gör då den som tvivlar? Höjer tonläget. Slutar argumentera. Börjar i stället skrika, om allt och överallt. Som luriga gårdfarihandlare beskriver man högröstat vindkraften som universallösningen på alla problem, klimatet, energifrågan, jobben och tillväxten. Uppgifterna har man tagit fram ur sin egen kappsäck, de egna lobbyorganisationerna.

Vindkraftens affärsidéer imponerar inte
på placerarna. O2 Vindkompaniet lyckades inte ens ta sig in på börsen, medan Arise Windpower's brakförlust första kvartalet 2010 orsakat kapitalförstöring för dem som gick med i emissionen. Åtta månader efter börsintroduktionen har 25 procent av företagets aktievärde blåst bort. Styrelseordförande P-G Gyllenhammars eget innehav i Arise har tappat sex miljoner kronor i värde. Även Vattenfall redovisar stora förluster från sin vindkraftssatsning. Detta är inget unikt för Sverige. Även den tyska och danska vindkraftsindustrin har mycket stora problem. Den danska vindkraftsjätten Vestas har fått se sin aktiekurs mer än halveras på senare tid. 3 000 anställda ska nu bort.
Ingenting av detta är emellertid särskilt konstigt. Alltihop är nämligen politiskt drivna projekt. Alla kalkyler förutsätter en rejäl dos subventioner. I Sverige fram till år 2035 rör det sig om 300 miljarder kronor om vindindustrin får som den vill.

Därför ökar Svensk Vindenergi nu trycket
på regeringsingripande i flera frågor. Krav på ökade ambitioner i elcertifikatsystemet, dubbelt stöd för vindkraft till havs och ökade projekterings- och planeringsbidrag från energimyndigheten och boverket. Det senaste budskapet är att man ändå är underfinansierade. Det är tydligen aldrig nog, men Andreas Carlgren och Maud Olofsson sprattlar villigt i trådarna. LRF står nämligen i kulissen och hytter med näven. Den gigantiska kapitalöverföringen från elkunderna via elcertifikaten till markägarna är i fara. Nu kräver man också reträtt av försvarsmakten när det gäller flygsäkerheten runt våra flygbaser. När Saab hade stora problem under förra året sprattlades det inte. Det var kalla handen från politikerna trots att den svenska bilindustrin är oändligt mycket viktigare för landet än vindkraften. Med facit på hand var det rätt agerande från regeringen. Låt oss hoppas att man fattar beslut på vetenskaplig grund även nu när vindkraftsindustrins tiggare kommer med mössan i hand. Den svenska vindkraftsindustrin befinner sig i finansiellt, etiskt och moraliskt förfall. Förtroendet är förbrukat. Låt marknadskrafterna och rättvisan ha sin gång.

ELISABETH VON BRÖMSEN
Ordförande i Föreningen Svenskt Landskapsskydd
JONNY FAGERSTRÖM
Föreningen Svenskt Landskapsskydd, styrelsen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag