Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DEBATT: Ska vi riva kyrktornen?

Riv alla kyrktorn! Få tyst på alla kyrkklockor! Såga av alla smidda kors på gravkapellens tak (ja, det har man redan gjort på Heliga Korsets Kapell i Gränna och någon prost har därefter "avkristnat" byggnaden).

Fortsätt för Guds skull - så får man kanske inte skriva - så att elever inte påverkas religiöst i någon annan miljö. I den heliga enfaldens namn måste väl någon från modersmålslärarnas ­förening träda fram och tillse så att svensklärare norr om Öresund inte låter elever läsa Nils ­Ferlins Getsemane eller den gudabenådade - ordet är förstås olämpligt valt - Hjalmar Gullbergs dikt om Maria och Josef. Det kan ju inte vara särdeles många poeter och författare som kan få vara kvar i antologierna.

Det är väl exempelvis inte rimligt att Göran ­Tunström och Per Gunnar Evander får finnas med. Tunström skriver ju om Gud och Jul­ oratoriet och Evander om Jesus och Judas ­Iskariot. Bevare oss väl!

Tåga därefter vidare med myndighets­utövningen, in i salar och salonger. Tänk om musiken som uppförs där är betitlad Te Deum eller Gloria in excelsis Deo. Jo, det är klart, man får visst sjunga Den blomstertid nu kommer och så lär det vara tillåtet att tända ett ljus, om det inte är ett adventsljus! Men riskfyllt är det.

Adventsljus kan ju leda ­alldeles fel. Någon kan ju börja fundera över vad ­advent betyder och över att ­Betlehemsstjärnan och ­Viktor Rydberg "leder ej bort men hem", alltså vilseleder ­stackars djäknar och elever.

Res er nu biskopar och häng på hela frikyrko­etablisemanget. Tala klartext en gång, bara en gång. Det kan inte vara för mycket ­begärt! Varför ska vi alla ­andra annars finnas kvar i medlemsmatriklar?

Det är ju snurrigare än Lisebergs karusell att myndigheter sitter och grubblar över om Fader vår eller Stilla natt skulle förvirra eller mentalt störa elevers själsliga ro. Nog undrar man om inte åtskilliga i stället grubblar över, likt skalden Erik Lindorm, hur man brottas med Gud.

Det rör sig om elementär traditionell anständighet om respekt för seder och bruk och med­människors rätt till existentiell tanke- och åsikts­frihet. Vi är många som inte längre vill hunsas för att vi har den tradition vi har, och dessutom vet vi att den traditionen spelat en enorm roll för demokratisering och respekt för mänskliga fri- och rättig­heter.

Såg just Bill Clinton på tv. Han avslutade med "God bless you all". Tur att det inte var en svensk skol­avslutning han framträdde i.


Alf Svensson

EU-parlamentariker (KD)