DEBATT: Rosengård är en del av Europa

Publicerad
Uppdaterad
Europeiska unionen (EU) är i grunden ett integrationsprojekt vars mål är fred och frihet i Europa. Stadsdelen Rosengård i Malmö är en del av Sverige och därmed en del av EU.
Rosengård utmärker sig genom sin mångkulturella befolkning och humana rikedom. Många av de invandrade Malmöborna har värdefulla erfarenheter från sina ursprungsländer och är en potential resurs för den tillväxt som Malmö stad har behov av.
Malmö skiljer sig inte från de flesta europeiska storstäder. Människor med behov av skydd bosätter sig i EU. Invandrare bär med sig kunskap och erfarenhet som Europa kan ha nytta av. De vill bli en del av Europa och de flesta invandrade vill bidra med sina arbetsinsatser till utvecklingen av sina nya hemländer, men tyvärr mötes de ofta av utestängning, diskriminering och misstänksamhet.

De nästan krigsliknande scener som utspelade sig i Rosengård i januari, var otäckt lika de som utspelade sig i flera andra städer i Europa. Denna destruktiva revolt är oftast en konsekvens av att det finns koncentrerat stor andel invandrade utan jobb och meningsfull sysselsättning på ett litet begränsat område.
Våldsamma reaktioner på gigantiskt utanförskap skakade många europeiska huvudstäder - Paris, London, Aten.
Folkpartiet liberalerna varnade för att utvecklingen i Sverige gick åt samma håll. Rosengårds händelser blev ett resultat av åratal av utanförskap och misslyckad integrationspolitik. När människor tvingas leva utan jobb, utan att komma in i samhället, utan framtidshopp, blir protesten förr eller senare resultatet.
Till Malmö kommun kom de senaste åren många nya invånare med utländsk bakgrund. Trots att de flesta är kunniga människor i olika arbetsområden har många av dem inte betalt arbete.
Det är allmänt känt att trots olika åtgärder och antidiskrimineringsplaner exkluderas invandrare redan i rekryteringsprocessen.

Alliansregeringens nya satsningar för jobb och integration blockeras av negativa attityder i samhället.
Malmö stads integrationspolitik är välskriven men den gäller inte på Rosengård. Vi uppmanar Malmöborna att kräva konkreta åtgärder som minskar utanförskap. Dessutom vill vi att Malmö stad driver integrationspolitik som gagnar alla Malmöbor.
Under lågkonjunktur är det svårt för alla att hitta ett nytt arbete. För invandrare är det alltid svårt.
Det är dags för en attitydförändring i Malmö. Det är absurt att i Malmö, att i Europa 2009 människor tvingas leva på socialbidrag utan meningsfull sysselsättning på grund av sitt etniska ursprung.
Vi vill se Malmös mångfald i arbetslivet och inte bara på gator!

JOSÉ KIMENGA (FP)
Kandidat till Europaparlamentet, Norrköping
IVA PARIZKOVA RYGGESTÅHL (FP)
Kommun- och regionpolitiker, Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag