Debatt: Paneuropa - bra för Öresundsregionen

Publicerad
Uppdaterad

Friheten har, ur ett

historiskt och kulturellt perspektiv, betytt oerhört mycket för oss skåningar. Från snapphanarnas tid fram till färdigställandet av Öresundsbron har vi skåningar ständigt strävat efter frihet. Frihet att kunna bestämma över oss själva, frihet att kunna fly till kontinenten och friheten att kunna bo kvar i ett Skåne präglat av fred i ett Paneuropa.

Men, vad är Paneuropa?

Jo, en filosofi och en målsättning. Grundtanken med Paneuropa är att skapa förutsättningar för varaktig fred och välfärd i Europa genom ett närmare samarbete mellan Europas stater. Detta för att bland annat sträva efter att beslutsordningen inom EU ska ha sin grund i subsidiaritetsprincipen, det vill säga att samhället ska byggas underifrån; beslut ska fattas så nära människorna som möjligt, helst av dem själva. Rent politiskt skulle detta kunna innebära maktfördelning och decentralisering från Stockholm och Bryssel, till Region Skåne och de skånska kommunerna. Maktfördelnings- och decentraliseringstanken såväl i Stockholm som i Bryssel är något som ligger oss skåningar varmt om hjärtat. Vi skåningar har alltid vurmat för rätten att få bestämma själva, efter eget tycke och smak. Medan det på andra håll i landet finns något som heter landsting, har vi i Skåne konverterat till regionsystemet.

I ett starkt men begränsat

EU som strävar efter den paneuropeiska filosofin och målsättningen, kommer regioners inflytande och betydelse vara mer avgörande för människors liv, än diverse sociala och ekonomiska satsningar som görs i Stockholm och Bryssel. Regionspecifika förutsättningar blir faktorer som i större utsträckning än i dag, påverkar människornas liv i de olika regionerna. Öresundsregionen har starka kulturella, historiska och geografiska förutsättningar. Och vi har komparativa fördelar som vi bör dra nytta av.

Skämtsamt brukar det

i somliga sammanhang talas om att gräva loss Skåne från Sverige, att "spätta loss" Skåne och så klart "Skåne till Danmark". Skånska och danska kommun- och regionpolitiker skulle kanske rentav symboliskt kunna ta några spadtag för att visa att man menar allvar med regiontanken och de satsningar som faktiskt görs. Symboliska handlingar är viktigare än man tror. Och det faktum att Malmös arbetsmarknadsregion gått om Göteborgs, talar för en ljus framtid för Öresundsregionen.

Det ligger i tiden

att fokusera på maktfördelning och decentralisering. Det känns förlegat att styras från Stockholm och Bryssel. Med ökat regionalt inflytande skulle vi få mindre byråkrati och problematiken med den ekonomiska omfördelningen kommuner emellan skulle inte längre vara något bekymmer. Paneuropeiska filosofin och målsättningen ger oss alltså ett större inslag av frihet till Skåne och Öresundsregionen. Det är dags att vi börjar sträva efter mer frihet i vår del av världen. Det är dags att 2000-talets snapphanar visar vad de går för i de olika politiska församlingarna. En för alla, alla för Öresundsregionen!

MARKO HUTTUNEN

Landskrona, styrelseledamot i Muf Skåne, medlem i paneuropeiska ungdomsförbundet.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag