Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatt: Öppna gränser kräver samarbete

FAKTA

Debattera

i Kvällsposten

Vi välkomnar politisk debatt, inte minst lokal och regional. Debattartiklar avsedda för sidan två sänds med e-post till ledare@kvp.se.

Artiklarna bör understiga 2 600 tecken inklusive mellanslag. Arvode ges normalt inte.

Redaktionen förbehåller sig möjligheten att korta och rätta insänt material.

För 20 år sedan var en resa genom Europa kantad av regelbundna passkontroller vid gränserna. Tack vare Schengen-avtalet är detta ett minne blott, och symboliserar idag EU:s största och mest populära bedrift.

Tyvärr är det inte bara EU-medborgare, turister och gästarbetare som drar nytta av gränssamarbetet utan även kriminella ligor utnyttjar de öppna gränserna. Om illegala varor införskaffas i ett land, säljs i ett annat och pengarna göms i ett tredje blir det dels svårare att faktiskt få fast brottslingarna och dels att veta var de ska ställas inför rätta.

Varje år innebringar handel med droger, människor, vapen och förfalskade varor hundratals miljoner euro.

Vi måste slå till med kraft mot det som driver dessa kriminella gäng - nämligen pengarna. Problemet har varit att inkomsterna försvinner in i egendomar och företag. I Tyskland lyckades man för några år sedan konfiskera 113 miljoner euro av olagliga inkomster. Detta kan tyckas imponerande, men då den totala inkomsten för kriminella organisationer samma år var över 900 miljoner euro inser man vidden av problemet. Nu finns starkare verktyg för att komma åt brottslingarnas kapital. EU-kommissionen har tagit fram ett förslag som förenklar och effektiviserar polisens möjligheter att konfiskera tillgångar kopplade till brott. Tillsammans med kommissionens initiativ mot korruption och bedrägeri finns en verktygslåda för att komma åt den organiserade brottsligheten i Europa.

På regional nivå kan vi lyfta fram Malmö som ett lyckat exempel på hur riktade polissatsningar har stört skurkarna och på så sätt pressat ner brottsnivån. Men det finns många problem kvar att lösa. Ett aktuellt orosmoln är tillgången på skjutvapen. Under de senaste fyra åren har polisen beslagtagit omkring 200 skjutvapen per år i Skåne vilket är en ökning från tidigare. Vapenhandel är en lönsam affär för organiserade kriminella nätverk och det finns fortfarande stora lager av sovjetiska vapen som via kriminella ligor når ungdomsgängen i Malmö. Men att beslagta vapen är bara början. För att verkligen komma åt roten till problemet krävs totalinsatser från samhället. Därför är samarbete mellan polisen, kronofogden, skattemyndigheten, försäkringskassan, tullen med flera nödvändig.

Kriminella rör sig över gränser men det är inte ett argument för att försvåra handel för legitima företag eller resenärer inom vår union. Öppna gränser mellan våra länder är EU:s fundament. Vi tror på ett öppet Europa. Ett Europa där varor, tjänster, utbildning och idéer kan röra sig fritt på den inre marknaden. Ett öppet samhälle där brottslingarna inte ges fritt-fram, kräver mer samarbete.

 

Olle Schmidt, Europaparlamentariker (FP)

Cecilia Malmström, EU-kommissionär (FP)

Johan Pehrson, Rättspolitisk talesperson (FP)