DEBATT: Låt debatten nu bli fri och öppen

Publicerad

När jag pratade med vänner och bekanta i periferin i valrörelsen så märkte jag att det fanns sympatier med Sverigedemokrater. Jag har lyssnat på resonemangen och verkligen försökt förstå. Diskussionen slutade ofta i om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti eller inte. Som liberal, som humanist, så var det självklart att tydliggöra att den politik som SD driver är rasistisk. Men är alla deras väljare det?

Trots att SD inte vill placera in sig på den traditionell höger-vänsterskala så kan vi ändå se att de i många fall, framför allt de ekonomiska frågorna, har röstat med alliansen under föregående mandatperiod. SD:s ekonomiska politik uppfattas av många som borgerlig; och ja, i vissa samtal har jag uppfattat det som en del tycker att det vore naturligt att SD satt i regeringen med alliansen eftersom alliansen ändå hade deras passiva stöd.

Rent ekonomiskt så delar många av de människorna som jag pratade med borgerliga värderingar och röstade i slutändan på ett borgerligt parti. Det finns en oro för hur integrering av utrikesfödda i samhället ska fortsätta och hur Sverige ska kunna ta emot nya flyktingströmmar när många utrikesfödda fortfarande lever i utanförskap.

När Fredrik Reinfeldt bad svenska folket att öppna sina hjärtan så sa han också att det är helt OK att känna oro över hur Sverige ska klara den utmaningen, men där slutade det, för den enda svaret väljarna fick var att vi har gjort det här förut. Väljarna behövde tydligare besked om hur det ska ske. Vilken politik Nya Moderaterna sökte förtroende för att klara den utmaningen, det beskedet fick aldrig väljarna.

Sverigedemokraternas motstånd till flyktingmottagande grundar sig i att de inte vill att olika kulturer ska blandas. Det finns alltså en kulturell rasism. Detta är antagligen en premiss som en del väljare inte har uppfattat, utan för dem har det helt enkelt handlat om att vara oroad över hur Sverige ska klara flyktingmottagande och om Sverige överhuvudtaget ska ha generös flyktingpolitik. Det finns en frustration över att inte få prata om ämnet och att bli kallade rasister när de vädrar sin oro.


Oron är något som samtliga partier måste ta på allvar och ge klara besked i hur flyktingmottagandet ska genomföras. Oron togs inte på allvar i valrörelsen och det kan vara en faktor till att många väljare sökte sig till SD. Därför bör man vara försiktig när man kallar deras väljare rasister och drar alla över en kam. Det är viktigt att diskussionen om flyktingpolitiken fortsätter. Ingen vinner på anklagelser om rasism, det gynnar bara Sverigedemokrater. Det försent nu, men opinionen kan vinnas de kommande fyra åren. Låt nu debatten bli fri och öppen. Argumenten klär inte av varandra när man hänger dem längst in i garderoben.

 

THERESE BOSTRÖM

Frilansdebattör, Landskrona

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu