Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Lär dig tyska - det kan löna sig

Sveriges handelsutbyte med Tyskland är större än någonsin. Landet är vår största handelspartner och generade 119 miljarder kronor i exportinkomster förra året. Paradoxalt nog minskar intresset för landet och språket stadigt.

Ändå döljer sig stora möjligheter bakom vårt ointresse att lära känna EU:s största ekonomi. För vad kunde vi inte kunna åstadkomma ifall fler svenskar talade tyska och kände sig hemma med landets kultur och näringsliv?

För det råder stark efterfrågan på svenska exportvaror i Tyskland och landets dynamiska arbetsmarknad står inför ett generationsskifte med hotande brist på kvalificerad arbetskraft.

Till skillnad mot Sverige har Tyskland heller nästan ingen ungdomsarbetslöshet. Tvärt om accentuerar de kommande pensionsavgångarna bristen på ung och utbildad arbetskraft. Därför har hundratusentals unga EU-medborgare anmält sig som jobbsökande på tyska arbetsförmedlingar.

Men i Sverige läser allt färre språket i grundskola samtidigt som näringslivet kräver medarbetare med kunskaper i fler språk än engelska. En undersökning gjord av Demoskop 2011 visade att nästan hälften av de tillfrågade medelstora företagen och en tredjedel av storföretagen kräver ett tredje språk för anställning. Bland exportföretagen ansåg 37 procent att skolan borde prioritera tyska.

 

Samma undersökning slog dessvärre också fast att intresset för ett tredje språk i allmänhet och för tyska i synnerhet befinner sig i kris. 19,1 procent läser tyska i nian, vilket är en halvering på bara tio år. Trenden förstärks ytterligare i gymnasiet där bara 9,3 procent av eleverna fortsatte från högstadiet med tyska och erhöll slutbetyg.

Samtidigt steg värdet på exporten från Sverige till Tyskland under samma period från 82 till 119 miljarder kronor, vilket kan tyckas motsägelsefullt. Det är därför inte särskilt vågat att påstå att ökat intresse i Sverige för Tyskland och större kunskaper i tyska skulle gynna handeln mellan våra två länder, vilket i sin tur skulle generera fler företag och fler arbetstillfällen här i Sverige.

 

Ointresset för tyska kan säkert skyllas på en mängd faktorer och i botten handlar det säkert mycket om attityder och fördomar. Som väl är brukar ekonomiska incitament vara det som bäst biter på ingrodda vanföreställningar.

Landets grund- och gymnasieskolor står därför inför en spännande utmaning att öka intresset för tyskstudier och vi inom näringslivet hjälper mer än gärna till.

Det torde också vara sällan som den omedelbara nyttan av en utbildningssatsning är så uppenbar, så vad väntar vi på?

 

MAGNUS EHRENBERG

Sydsvenska industri- och handelskammarens representant i Tyskland och vd och ägare till Ehrenberg kommunikation.