Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Debatt: Ingen statlig könsreglering

Publicerad

När jämställdhetskonferensen Nordiskt forum invigs i Malmö i morgon (12/6) är jag en av deltagarna. Kanske sticker jag ut i mängden. Det vore trist. Jämställdhet är ingen könsfråga. Lika rättigheter är lika självklart som att diskriminering aldrig kan tolereras.

Ändå finns det nog mängder med diskrimineringsförespråkare på konferensen.

Ord är viktiga. Därför är det få som hävdar att kvotering är en form av diskriminering – även om det mycket väl kan beskrivas så. Att systematiskt hantera människor med samma bakgrund, erfarenheter och talanger olika enbart på grund av deras kön är fel. Inkvotering i bolagsstyrelser, fotbollslag eller vårdlag är en moralistisk panikåtgärd. Det är att ge upp.

Diffus anklagelse

Jag vet. Det finns de som hävdar att jag är inkvoterad. Att mitt kön har gjort mig till något som någon annan borde vara och att jag borde vara tyst. Det är en diffus anklagelse, i princip omöjlig att värja sig mot. Det är en känsla, ett antagande, en tolkning av rådande maktstrukturer. Om jag skulle våga hävda att min chef, regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult, har blivit inkvoterad skulle somliga, med all rätt, ifrågasätta mitt omdöme.

Kvinnor kan. Kvinnor vet. Kvinnor skiljer sig inte från män på något avgörande sätt när det kommer till företagande och karriär. Ändå är det kvinnor som frivilligt väljer halvtidsjobb, som avstår från att bli chefer för att dubbelarbeta som familjens projektledare. Om det är bra eller dåligt borde inte samhället avgöra. I stället åligger det alla goda krafter att slåss för likabehandling. Omotiverade löneskillnader är alltid fel, oavsett motiv.

Bryta gamla mönster

Regionen är Skånes största arbetsgivare, med drygt 31 000 anställda. Många av dem är kvinnor. När Moderaterna under de senaste två mandatperioderna har varit med och ökat valfriheten och möjliggjort för fristående vårdentreprenörer att utmana rådande strukturer är det i mycket kvinnor som har gynnats. De har fått möjlighet att välja arbetsgivare. Därmed har lönekarriärschanser öppnats som offentliganställda tidigare bara kunnat drömma om. De har kunnat driva egen verksamhet och få del av det som Socialdemokrater traditionellt har förbehållit männen. Kvinnligt entreprenörskap borde inte skilja sig från manligt, men som så ofta är det lättast att bryta gamla mönster om man gör det möjligt att utveckla något man är bra på, har ett intresse av. Jobbar man i vården är det där man har lättast att bli entreprenör. Vinster i välfärden gör kvinnor till vinnare.

Jämställdhetspolitiken måste ha en klar riktning. Lika villkor och lika möjligheter är alltid bättre än att samhället från tid till annan ska reglera vilket kön som för stunden behöver särbehandlas positivt. Avreglering tjänar bägge könen bäst.

 

Pontus Lindberg

Regionråd i Region Skåne

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag