Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Ge patienter i regionen fritt kostval

LCHF - low carb, high fat - vinner allt starkare fäste och många äter enligt den kosten. Kosten innehåller lite kolhydrater och mycket fett. LCHF utesluter snabba kolhydrater som pasta, ris, potatis, baljväxter och många utesluter även rotfrukter. Kosten baseras på kött/fisk/fågel, ägg, ovanjordsgrönsaker och olika former av fettkällor som riktigt smör, grädde, crème fraîche och kokosolja. LCHF börjar bli en allt mer erkänd kost. Det är inte enbart en bantningsmetod. Det har kommit tidningar om kosten. Expressen och Kvällsposten har egen bilaga som kommer ut regelbundet. LCHF är mer än en bantningsmetod - det är en livsstil. Ett annat tankesätt på kost och hälsa.

Trots ökad efterfrågan på LCHF erbjuder inte många sjukhus i Skåne detta alternativ till sina patienter. Samtal med sjukhusköken visade att de flesta sjukhus inte serverar LCHF. Om kosten efterfrågas så handlar det mer om att utesluta livsmedel med stor andel kolhydrater, så som pasta, ris, potatis och bröd. Poängen med LCHF är dock att ersätta kolhydrater med fett. Detta var inget som tillhandahålls av köken. Det fanns dock ett undantag, Hässleholms sjukhus.

LCHF har sina fördelar vid olika hälsoproblem. Socialstyrelsen har med viss försiktighet resonerat att LCHF kan användas som kostbehandling av diabetes. Diabetiker typ II som kostbehandlar sig med LCHF, brukar generellt sätt kunna sänka sin insulindos drastiskt och i vissa fall sluta helt. Principen med LCHF är att utan tillförsel av kolhydrater så ligger blodsockret på en konstant jämn låg nivå. Blodsockersvängningar som orsakas av kolhydrater uteblir. Därmed försvinner behovet av insulin.

I Region Skåne har vi fritt vårdval och patienten kan i hög grad själv påverka olika behandlingsmetoder. Kosten borde inte vara ett undantag. Valfrihet av kost innebär en mer holistisk syn på patienten. Många upplever hälsovinster med LCHF. En del upplevda hälsovinster är i dagsläget ännu inte vetenskapligt beprövade. LCHF är dock på framväxt. Det kommer att komma allt fler studier. Förespråkare och motståndare är nog lika benägna att bevisa sin position.

På nästan alla sjukhus går det att få vegankost, vilket är ett aktivt val av kost och livsstil. LCHF är också ett aktivt val och livsstil. Många upplever positiva hälsovinster, allt från problem med IBS till ledvärk, och kan därmed inte tänka sig att äta på något annat sätt.

När olyckan är framme och sjukhusvård så är det rimligt att få LCHF serverat. Dietister på sjukhusen måste förstå detta och få i uppdrag att sätta ihop menyer med LCHF. Det ligger i tiden med allt fler anhängare. Sjukhusen behöver acceptera LCHF som en alternativ kost. Respekt för olika livsstilar ska gälla även kost. Det är dags att sjukhusens menyer serverar LCHF. Inför fritt kostval i Region Skåne.


Therese Boström, frilansdebattör.