Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DEBATT: Det verkliga haveriet

CSABA BENE PERLENBERG Skribent
Foto: Lasse Svensson

Det var med spänd förväntan hörlurarna sattes på plats och SR Play startades upp inför Lördagsintervjun. Nu var det äntligen dags att höra försvarsminister Karin Enström (M) tala kring några av de just nu mest aktuella försvars- och säkerhetspolitiska frågorna. Äntligen skulle vi få reda på hur regeringen tänkt sig att finansiera Jas 39 Gripen E utan att skapa totalt kaos inom Försvarsmaktens övriga verksamhet. För att inte nämna varför regeringen nu vill patrullera isländskt luftrum, och hur detta påverkar Rysslands säkerhetspolitiska klassificering av Sveriges regionala kapabilitet och ambitioner.

Sveriges intima relation till Nato skulle givetvis avhandlas. Och givetvis skulle försvarsministern få ännu ett tillfälle att förneka den hemliga statssekreterargrupp, tillsatt av finansminister Anders Borg, som arbetar för att hyvla av mer pengar från försvarsbudgeten.

Pågår det en maktkamp mellan finansministern och försvarsministern, eller har hon helt sonika lagt sig platt? Ska svensk försvarspolitik formuleras utifrån hur mycket försvaret av riket får lov att kosta?

Av dessa frågor blev det intet och noll. I stället matchades försvarsministerns totala intervjuhaveri, som var centrerat kring frågor om vapenexport, Saudi-affären och FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind, av Tomas Rambergs totala journalistiska haveri.

Det tog honom 2 min och 40 sek efter en inledande fråga om svensk försvarsförmåga i ett allmänt perspektiv, innan fokuset förflyttades till en uppföljning av de ursprungsavslöjanden som Ekot levererade, och som ledde till Sten Tolgfors avgång. I slutet av intervjun klämmer Ramberg in en fråga om Alliansens valmanifest och den svenska Afghanistantruppen.

Den massiva fokuseringen på Saudi-affären blir desto märkligare då avsnittet beskrevs som följer: "Försvarar hon försvaret?" Det är symptomatiskt för debatten kring svensk säkerhets- och försvarspolitik att inte diskutera svensk säkerhets- och försvarspolitik.

Svensk journalistik har i dag ett underskott av skribenter som inte bara är kunniga, utan som överhuvudtaget visar intresse för Försvarsmakten. Den enda tidningen som på allvar löpande bevakar frågorna är försvarsskribenten Johanne Hildebrandt och ledarskribenten Claes Arvidsson. SVT har inte ens en fast stationerad korrespondent i Mazar-e-Sharif där svensk trupp är placerad fram till 2014. Den riktiga bevakningen av frågorna sker i stället utanför det offentliga samtalet, på en rad försvarsbloggar.

Att försvarsministerns insats är det mest omdebatterade med intervjun är förståeligt. Men debatten borde handla om varför Försvarsmakten inte diskuterades mer direkt i en intervju med Sveriges försvarsminister. Även det är symptomatiskt för debattklimatet kring svensk försvars- och säkerhetspolitik.


CSABA BENE PERLENBERG

Skribent