Debatt: Dags att lyfta föräldraansvaret

Publicerad
Uppdaterad
Den senaste tiden har media rapporterat om nyrekryteringen till gängen i Malmö. Många hävdar att det är ett misslyckande för polisen.
Vi menar att misslyckandet är betydligt större än så. Vi som bor i Sveriges tre största städer är väl medvetna om problemet med nyrekrytering till de kriminella gängen.

För att lösa problemet krävs rejäla insatser. Det är viktigt att polisens resurser avdelas för att prioritera arbetet med att motarbeta nyrekrytering och hindra gängens framfart. Får vi inte bukt med utvecklingen kommer problemet att bara att växa de närmaste åren.

Det är också viktigt med synlig polisiär närvaro på gator och torg. Här har regeringen kommit långt. Målet på 20 000 poliser är nått. Men polisen kan inte finnas ständigt närvarande i alla situationer där brott begås eller där nyrekrytering till gäng sker.
Allt kan inte heller förklaras med socioekonomi. Det är naturligtvis en viktig faktor, men att vara fattig och utan arbete gör inte att du automatiskt går med i ett gäng eller går till attack mot polisen.

Det finns något som är mer grundläggande än allt annat, nämligen föräldrars ansvar. Det är genom vuxna men framför allt genom föräldrarna som barn och unga får värderingar om hur vi ska bete oss mot varandra. Utan denna djupa trygghet är det mycket större risk att du söker bekräftelse och det blir gängets värderingar som styr.

Hur polisen, lärare och andra vuxna agerar är viktigt. Men hur föräldrarna agerar är ännu viktigare. Alla har inte närvarande föräldrar som älskar dem och själva lever hederliga liv.
Men det gör inte att föräldrars ansvar blir mindre för att alla inte klarar av att ta det. Föräldrarollen hamnar alltför ofta i skymundan i ropen om större offentliga insatser. Föräldrar måste få större stöd och möjlighet att ta sitt självklara ansvar.

Exempelvis kan det handla om föräldrautbildning eller att föräldrarna åläggs att vara närvarande vid både polisförhör och rättegångar. Men framför allt måste föräldrar bekräftas i att de är de allra viktigaste personerna i sina barns liv. Vi måste förvänta oss att de tar ansvar.

Vi kan se positiva tecken på vanliga människors engagemang. Vardagshjältar i form av föräldrar som fredag efter fredag nattvandrar. Frivilliga ungdomsledare. Föräldrar som öppnar sitt hem och ger kärlek och mat till grannens barn vars egna föräldrar inte finns där.

Dessa insatsers effekt är svåra att mäta men vi är övertygade om att de är ovärderliga. Goda exempel finns bland annat från stadsdelen Östermalm i Stockholm där man satsar pengar på samordning av frivilligas insatser för nattvandring. Satsningar görs också på att stärka föräldrar i deras roll genom föräldrautbildning.

Ska vi komma tillrätta med gängproblematiken går det inte att välja en väg. Att enbart satsa på polisen eller enbart föräldrautbildning. Vi behöver flera ben och ett strategiskt arbete. Det är dock vår övertygelse att föräldrars roll och ansvar inte kan betonas nog.

Carolin Szyber (KD)
riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

David Lega (KD)
Kommunalråd i Göteborg

Ardavan Koshnood
Ledamot polisnämnden i Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag