Debatt: Ask vill göra Malmö tryggare

Publicerad
Uppdaterad
Många upplever stor otrygghet i Malmö. Moderaterna är partiet som, på alla nivåer, verkligen tar oron på allvar och agerar för Malmös bästa.
Kommunen försöker på olika sätt att öka tryggheten. Inte minst genom hur stadsmiljön planeras när staden byggs om och byggs ut. Redan under förra mandatperioden ansökte Malmö stad om att få kameraövervaka stråket mellan Centralen och Möllevångstorget. Men ansökan fick underkänt och de statliga myndigheterna har inte gått att blidka.

Malmös främsta politiska företrädare har i enighet försökt påverka både den förra S-regeringen och den nuvarande Alliansregeringen. Det har sett hopplöst ut. Ända till nu! Nyligen presenterade nämligen justitieministern i Alliansregeringen, Beatrice Ask (M), förslag som ska förenkla för den som vill sätta upp övervakningskameror.
Jag tycker att det är bra att till exempel butiksägare inte ska behöva söka tillstånd för att kameraövervaka sin butik och att till exempel kommuner lättare ska kunna få lov att kameraövervaka speciellt utsatta platser. Utifrån vad jag tagit del av verkar förslagen balanserade och inriktade på att ta bort de orimligheter som i dag gör det alltför svårt att få tillstånd att kameraövervaka.

Viktigt för mig är att kameraövervakning av offentliga platser som gator, torg och parker inte tillåts slentrianmässigt. Och att när kameraövervakning tillåts så måste det finnas integritetsskydd som till exempel begränsar vem som får tillgång till filmerna, under vilka omständigheter och att filmerna förstörs efter en viss tid. Dessutom måste det finnas en aktiv tillsyn som ser till att regelverken verkligen följs. Enskildas integritet väger mycket tungt och får inte kränkas.

Den rödgröna trojkan (S, V, MP) har problem med justitieminister Beatrice Asks förenklingsförslag. V skriver i ett pressmeddelande att de vänder sig mot alla förslag som innebär att användningen av kameraövervakning underlättas. MP:s starke man i Malmö, Fredrik Fernqvist, säger enligt Sydsvenskan att Miljöpartiet är emot utökad kameraövervakning. Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) är tjurigast av alla. Han är inte nöjd trots att han, enligt Sydsvenskan, beskriver Asks förslag som en kopia av förslag som han själv står bakom.
Jag konstaterar att den förra S-regeringen nonchalerade Malmös önskan att genom kameraövervakning öka tryggheten i Malmö medan Alliansregeringen med justitieminister Beatrice Asks i spetsen har tagit oron på allvar och agerat. Moderaterna är bra för Malmö!

Rickard Wendel (M) är ledamot i Malmö kommunfullmäktige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag