Debat: Vilket parti vill
värna seniorerna?

Publicerad

205 000 pensionärer i Sverige lever i dag under EU:s fattigdomsstreck, det är nästan en fördubbling sedan 2005. I dag tvingas dessutom 16400 seniorer i Sverige söka äldreförsörjningsstöd för att deras pensioner inte räcker till, en ökning med över 50 procent mellan 2005 och 2012. Denna utveckling måste få ett slut.

Som ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, SPF, möter jag många seniorer direkt, via brev, mejl och telefon. Det är uppenbart att tålamodet är slut. Två saker är särskilt alarmerande: ett pensionssystem som lägger i backen så att pensionerna sänks och den orättvisa pensionärsskatten.

Vid pensionsöverenskommelsen på 1990-talet lovades att den automatiska balanseringen skulle slå till endast i exceptionella fall. Verkligheten är en annan - denna balansering har nu backat pensionerna vid tre tillfällen på kort tid: 2010, 2011 och 2014. En annan princip var att pensionerna skulle följa löneutvecklingen. Det faktiska resultatet är att pensionerna halkar kraftigt efter. Under perioden 2010-2014 är kontrasten total: lönerna har i snitt ökat med runt 15 procent medan pensionerna backat med drygt 2 procent.

 

Pensionärsskatten, alltså högre beskattning av pension än av lön, är både orättvis och helt oacceptabel. Pension är uppskjuten lön och löntagare och pensionärer ska beskattas lika.

Även om skatten på pension har sänkts så är det inte i närheten av löntagarnas skattesänkningar genom jobbskatteavdragen. En pensionär med 11 000 kronor i månaden betalar i genomsnitt 3 336 kronor mer i skatt per år än en löntagare med motsvarande inkomst gör.

Många känner pensionärer som lever på 6000-7000 kronor i månaden och verkligen får kämpa för att få ihop sin ekonomi, många av dem kvinnor. Vi seniorer har tröttnat på ett pensions- och skattesystem som urholkar pensionerna. Vi vill leva av den pension vi tjänat in och beskattas som de som förvärvsarbetar.

 

Vi hoppas att partierna inte passivt fortsätter att låta backen och pensionärsskatten tvinga allt fler äldre att leva under existensminimum. Det borde finnas något parti som ser behovet av en annorlunda politik.

Vågar Pensionsgruppen från de fem partierna som står bakom pensionssystemet göra något före valet?

Kommer S som utlovat kunna minska gapet mellan skatt på pension och skatt på arbete under nästa mandatperiod?

Kan KD-ledaren som har uttalat sig positivt om pensionärerna men inte fått stöd från de andra regeringspartierna, räkna med uppbackning?

Nästan 20 procent av skåningarna är 65 år och äldre. Var fjärde väljare i Sverige är 65+ och är mer lättrörliga än någonsin. Har partierna råd att försitta chansen?

 

Karl Erik Olsson

ordförande i SPF, Sveriges pensionärsförbund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat