Farligt, farligt, tycker danskarna som nu inför punktskatter på bland annat choklad. Foto: Kirsty Wigglesworth
Farligt, farligt, tycker danskarna som nu inför punktskatter på bland annat choklad. Foto: Kirsty Wigglesworth

Dansk godisturism nästa?

Publicerad
Uppdaterad
På andra sidan Sundet förbereder den danska regeringen förändringar för att få medborgarna att bli lite sundare. En statlig utredning har tagit fram 52 punkter som ska se till att danskarna lever tre år längre. Bland de mer anmärkningsvärda förslagen finns ändrad åldersgräns för alkoholinköp från 16 år till 18 år samt punktskatt på cigaretter, choklad, läsk och andra onyttigheter.
Vilka av punkterna som blir verklighet återstår att se. Ansvarig minister har redan avvisat förslaget om punktskatt med hänvisning till skattestopp och farhågor om ökad gränshandel. Trots det välkomnar han idén om en högre skatt på choklad och läsk - utredningen föreslår att priserna fördubblas. Gränshandeln med alkohol och tobak kan få ett tillskott med choklad, läsk och lördagsgodis till barnen.

Det danska förslaget är som klippt ur svensk folkhälsopolitik. Förbud mot alkoholreklam, fruktstunder och nyckelhålsmärkt mat är kvarlevor från folk(hälso)hemmets glada dagar. Fem skivor bröd om dagen och andra statliga sundhetspåbud är knappast en lyckad exportvara. Vetenskapliga rön om vad som är farligt och vad som är nyttigt ändras hela tiden, och inte ens svenska staten har alltid prickat rätt bland kostcirklar, GI-metoder och stenåldersdieter.
Skatt på fett och socker är en dålig idé redan från början. Det slår hårdast mot låginkomsttagare, skillnaden mellan nyttigt och onyttigt är hårfin, och till slut är det subjektiv moralism som säger att vissa val är bättre än andra. Om kalorierna som äts är fler än vad som förbränns gör det sak samma om de kommer från grillchips, fullkornsbröd eller fet fisk.

Alla punkter är inte
övermoralism. 18-årsgräns för alkoholinköp är snarare sunt förnuft, liksom ökat hälsomedvetande och ordentliga näringsdeklarationer på mat. Förebyggande informationsarbete och bättre uppföljning med föräldrar till barn som dricker är punkter som gott och väl skulle behövas i Sverige med. Men, danskarna uppger att de är lyckligare - kanske är det värt både tre extra år och femton kilo extra i sockerkonsumtion?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag