Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vill Peter Danielsson vara storbonde?

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.Foto: ANNIKA NYBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

I Helsingborg saknas det politiskt beslut på att kommunen ska vara en stor jordbruksaktör. Ändå växer åtagandet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

I moderatstyrda Helsingborg är stadens starke man inte bara ordförande för kommunstyrelsen – alliansens ledare Peter Danielsson (M) är även kommunal storbonde.

 

Att tilltaget, som Helsingborgs Dagblad skrev om under söndagen, går stick i stäv med allt som moderat och borgerlig politik heter är pyramidalt tydligt.

 

Trots att den ursprungliga planen för kommunens jordbruksmark var att arrendera ut skötseln till riktiga jordbrukare med egna företag har Helsingborg i stället valt att bruka marken själv i ett kommunalt jordbruk om 422 hektar. 

 

Och kommunen forsätter att köpa in mark som den inte arrenderar ut.

 

Till detta kommer det ständiga otyget med ekologiskt jordbruk. För 13 år sedan beslutade kommunen att allt jordbruk som bedrevs av nya arrendatorer på kommunal mark skulle vara ekologisk. Men i takt med att kommunen velat ha större makt över exploatering och givet att intresset för ekologiskt jordbruk från början var skralt visar HD:s granskning att ett monstruöst kommunalt självspelande piano tagit vid. 

 

Tidningens granskning visar mycket tydligt att tjäntemännen helt sonika har bestämt inriktningen och styrt över utvecklingen helt själva utan politiskt beslut. Inte heller har politikerna kommit med några märkbara invändningar. Den ansvarige tjänstemannen på Helsingborgs kommun säger bland annat: ”Jag tror inte att det finns något beslut som säger att vi ska driva det själva.

 

Så artar sig ett tjänstemannavälde som löpt amok. I avsaknad av vakna politiker i Helsingborg som utifrån ett borgerligt ideologiskt perspektiv sätter stopp för en kommunal apparat som svällt långt bortom sitt kärnuppdrag har en bisarr kommunalisering kunnat fortsätta.

 

Inte heller verkar det vara någon vinst för skattebetalarna att Helsingborg driver jordbruk. Avkastningen i år går enligt HD mot blygsamma en halv miljon kronor. Till detta räknas EU-stöd för den ekologiska odlingen, medan avräkning för investeringar inte gjorts.

 

Från LRF kommer rättmätig kritik.

 – Är det rimligt att kommunen ska bygga upp en egen spannmålshantering och verksamhet som jordbruket själv kan ta hand om? Det är en verklig kärnfråga bland mina kollegor lantbrukarna, säger LRF:s Lars Törner i HD.

 

Inte ens den mest inbitna centerpartisten skulle kunna ställa sig bakom det kommunala jordbruket, givet att det självklart finns många bönder som gärna arrenderat marken och troligtvis gjort ett betydligt bättre jobb. 

 

Peter Danielsson har upprepade gånger under de senaste åren sagt att Helsingborg går mot mörkare tider med allt större och krävande välfärdsutmaningar. Om målet är att skapa en handlingskraftig kommunal organisation för att hantera exempelvis mer komplexa äldrevårdsutmaningar är det hutlöst att Helsingborg Stad lägger ner arbetstid och resurser på att hantera ett Sovjetliknande offentligt jordbruk som inte ger någon stor avkastning till välfärden. Tvärtom hade staden troligtvis tjänat mer på att arrendera ut jorden.

 

Det är dags för alliansen i Helsingborg att slipa högafflarna och städa ut ladan.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida