Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vilket slags parti vill L i Helsingborg vara?

Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Helsingborgs rådhus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Liberalerna i Helsingborg måste fatta ett beslut om vilket slags parti de vill vara. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Med nästan en vecka efter folkomröstningen i Helsingborg gällande försäljningen av elbolaget Öresundskraft står det klart att stadens politiska ledning behöver en nystart.

 

Att 96 procent av de över hälften röstberättigade som röstade mot en försäljning pulvriserade en prestigefråga för alliansen är givetvis en oerhört tydlig demokratisk signal. För Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är läget än mer allvarligt än  endast att folkviljan gick emot dem: Många av de valdistrikt där motståndet var som störst kan kallas för borgerliga kärndistrikt.

 

Störst anledning att fundera på framtiden har Liberalerna i Helsingborg. Partiets kommunalråd och ledande företrädare Maria Winberg Nordströms insats har varit bedrövlig. Bland annat denna ledarsida har uppmärksammat och kritiserat det uttalande som Winberg Nordström fällde under slutdebatten arrangerad av Helsingborgs Dagblad, där hon menade att det bästa för ja-sidan var att inte rösta överhuvudtaget då det skulle hålla valdeltagandet nere.

 

Att en företrädare för ett parti som historiskt sett kämpat för rösträtten uppmanar till röstskolk är en stor skam för Liberalerna. Själv menar Maria Winberg Nordström att det inte handlade om en uppmaning, utan om ett ”konstaterande”. Vidare säger hon sig beklaga att hennes uttalande tolkats som en uppmaning (HD 15/1).

 

Det är dock svårt att misstolka det som Maria Winberg Nordström sade under debatten: ”Rent taktiskt, som säkert många av er redan har räknat ut, att den bästa ja-rösten är den som stannar hemma. Så är det, tyvärr. För folkomröstningen kommer bli nej. Alla som vill se mer pengar till välfärden från stiftelsen stannar hemma”.

 

Det finns en annan aspekt av ”konstaterandet” som också förtjänar att uppmärksammas, nämligen att Maria Winberg Nordström valde att öppet luta sig mot Sverigedemokraternas ja till en försäljning. Att bedriva politisk kampanj vars önskade resultat gör sig beroende av SD:s ställningstagande kan aldrig bli ett liberalt framgångsrecept. Liberal politik är givetvis omöjlig att genomföra om ett så kallat liberalt parti gör sig beroende av ett parti som utmålat just liberalismen som sin ideologiska huvudfiende.

 

Lyckligtvis finns det de som sätter ner foten. De egna partimedlemmarna, exempelvis. Helsingborgs Dagblad rapporterar att det finns minst en lokal styrelseledamot som fått nog av Maria Winberg Nordströms insats och nu kräver hennes avgång inför årsmötet i början av februari.

 

Winberg Nordströms mångåriga märkligheter har bland annat handlat om att gå still storms mot svenskt rättsväsende (2015 kallade hon ett åtal mot en partikollega för ”skenrättegång”). 2016 försvarade hon att unga tjejer från andra länder eller kulturer könsuppdelades under simundervisning. Att kräva att barn skulle följa skolplikten var enligt liberalen att kräva att unga tjejer skulle ”exponera sina kropp”, något som Winberg Nordström 2016 kallade för ”extremism”. 

 

I Maria Winberg Nordström har Liberalerna i Helsingborg ett kommunalråd som underminerat svenskt rättsväsende, försvarat könssegregering och uppmanat till röstskolk samt gjort sig beroende av Sverigedemokraterna. 

 

Nog behöver Liberalerna i Sundets Pärla en nystart, alltid.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida