Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vilka krogar ska vi fira på när pandemin väl är över?

Var ska vi skåla och fira när pandemin är över, om det inte finns några krogar kvar?
Foto: SHUTTERSTOCK
Torbjörn Tegnhammar (M), Malmömoderaternas ledare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Medan krogarna kämpar för sin överlevnad kämpar Malmömoderaterna för krogarna. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Backa bandet ett år och hela krog-Sverige såg på avund mot det gastronomiska Malmö som stoltserade både med starka satsningar på högkvalitativ streetfood och fine dining-upplevelser i absolut världsklass. Däremellan, en uppsjö av restauranger med unika profiler i köken. 

Nu kämpar hela Sveriges restauranger och krogar för att överleva. Häromdagen meddelade legendariska haket Tröls vid Karlskronaplan att man inom kort stänger för gott. Det finns fler exempel på krogar och restauranger över hela landet som meddelat att det helt enkelt inte går längre. Livsdrömmar, livsverk, går i kras. Stammisar får vända bort blicken när de passerar i framtiden. Stamkrogen är inte längre öppen. Hjärtat och strupen får fyllas med annat, på annat håll. 

Trots ett större fokus på take away har det varit, och fortsätter vara, en stor utmaning för många näringar inom mat- och dryckessfären att ersätta det fysiska kundtappet. Att det behöver införas regel-lättnader där det går, för att balansera upp mot de nya restriktionerna som säger att det inte ska vara tillåtet att servera alkohol efter klockan 22, borde vara uppenbart för alla och envar.

Därför är det mer än jätterätt att Moderaterna i Malmö sneglar på hur moderatstyrda Växjö gjort sedan tidigare för att ge krog- och restaurangbranschen en rejäl chans att styra sitt eget öde; genom att låta restauranger sälja och leverera mat till kunder i deras eget hem har kommunen också kunnat ge tillstånd för att servera alkohol vid bordet i hemmen. Greppet kallas för så kallad microcatering och handlar om att kommuner ska vara generösa i att låta företag göra det som de är bäst på. Växjö har tydligt visat att det inte handlar om att kringgå eller bryta mot alkohollagstiftningen: Kommunen har helt enkelt applicerat rådande regler på ett nytt vis. Så borde givetvis alla andra kommuner också göra.

Växjös microcatering är inte det enda förslaget som Malmömoderaterna presenterade under förra veckan i sitt krogpaket. Bland annat föreslår M även att använda Malmö stads fulla informationsarsenal för att uppmärksamma vikten av att stötta det lokala näringslivet. I ett pressmeddelande skriver Moderaterna: ”Sätt stadens cirka 100 kommunikatörer i arbete med en informationskampanj för att understödja konsumtionen och jobben. Budskapet ska vara enkelt: Handla i dag av det företag du vill ska finnas kvar i morgon”. Det är en åtgärd som endast skulle ha vinnare.

Vi går mot en mörk, lång vinter. Restriktionerna kommer troligtvis att behöva förlängas och, givet hur den omedelbara utvecklingen är inte minst i Region Skåne, säkerligen behöva skärpas ytterligare. Vintern kommer bli betydligt längre och tråkigare om matutbudet minskas för att krogar inte klarar av den ekonomiska stressen när det inte heller går att hålla julbord. Att inte agera nu kommer att stå Malmö och andra kommuner dyrt. 

Liberalerna i Malmö måste bryta med Socialdemokraternas näringslivsfientliga och alkoholkonservativa hållning och stötta Malmömoderaternas förslag så att det finns några krogar kvar att gå och fira och skåla på när pandemin väl är över.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.