Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vet Ewa Bertz att hon är med och styr i Malmö?

Kommunalrådet Ewa Bertz (L) Facebookar gärna om sakersom irriterar henne i Malmö, men själv verkar hon inte kunna göra något åt stängda broar och oklippta häckar.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Kommunalrådet Ewa Bertz (L) har stenkoll på varje vägskylt och oklippt häck i det Malmö hon är med och styr. Men hon verkar ha glömt att det finns få som kan påverka kommunen som hon kan.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Har någon glömt att berätta för kommunalrådet Ewa Bertz (L) att hon genom sitt parti Liberalerna är med och styr Malmö?

För den som råkat snubbla över det folkpartistiska kommunalrådets Facebook-sida är det som att snubbla in i ett parallellt universum där Ewa Bertz, trots sitt samarbete med Socialdemokraterna i Malmö, kommunicerar som om hon fortfarande är en bitter oppositionspolitiker. En större och mer maktlös Malmö-kritiker än Ewa Bertz får man leta efter. Ingen skylt är höjd över misstanke, inget byggarbete klarar sig undan en släng av den liberala sleven. 

I början av augusti vredgas Ewa Bertz över en avstängd gångbro: ”Tredje bron som ska målas men nu har man slutat att sätta upp skyltar för hur lång tid arbetet ska ta. Undrar då om det blir klart innan jul????”. Notera de extra frågetecknen, fyra till antalet. 

I stället för att fråga sin kommunalrådskollega Andreas Schönström (S), politiskt ansvarig för tekniska förvaltningen i Malmö, ställer Bertz en tillspetsad, retorisk fråga på Facebook.

Före sommaren är det flera skyltar som väckt Ewa Bertz ilska. Kommunalrådet skrev den 5 juli, tillsammans med bilder på två skyltar med texterna ”Handikappbad” och ”Nudistbad” följande: ”Den 24/6 bytte vi namn till Öresund Funkis. Undrar hur lång tid det tar innan skyltarna byts! Innan året är slut? Vad tror ni?”

Det är som att man undrar om Andreas Schönström hade vågat träffa Ewa Bertz i en mörk gränd en regnbiten Malmökväll under hösten? 

Inläggen är inte utan ifrågasättande. När en person ställer frågan ”Ewa Bertz, Folkpartiet påstår ju sig bestämma lite i Folkrepubliken eller Kalifatet Malmö. Så det är väl bara att säga till?” bemöts kommenteraren med följande icke-svar: ”hoppas att du får en skön sommar och ser positivt på livet!”.

Bara ett par tidigare, den 1 juli, är Ewa Bertz lika upprörd då hon lägger upp en bild på en häck längs med en cykelbana nere vid Ribban: ”Skulle inte vara fel om häcken klipptes så gående slapp gå ut på cykelbanan!”.

Ewa Bertz verkar ha falkögon på allt som inte sköts som det borde i Malmös friluftsområden. Den 27 juni är kommunalrådets missnöje kompakt över kommunens sophämtning: ”Två(2) personer kommer med stor sopbil och tömmer endast den nya tunnan. Tar inte ner det skräp som ligger på kanten ej heller allt skräp runt om och inte den andra överfulla tunnan!!!! Skulle vara roligt och se hur det uppdraget var utformat!!!”. 

Tja, det låter som ett uppdrag som den politiska nivån kanske är ansvarig för? Kanske det socialdemokratiska och liberala styret i Malmö?

Den folkpartistiska felsökarmissilen Ewa Bertzs avsky mot offentliga skyltar och försenade byggen i den kommun som hon är med och styr dokumenterades även den 13 juni, då hon tillsammans med en bild på en gångbro och skylten ”Bron är avstängd på grund av målningsarbete 11/5-12/6” skriver: ”Finn ett fel! Precis, bron skulle öppna 12/6 och i dag har vi 13/6!”.

Ewa Bertz verkar ha mycket god koll på alla de fel och tillkortakommanden som finns att hitta vid Malmös gångstråk, broar och parker. Men att göra något åt det verkar inte förekomma Bertz.

Det var alltså för denna totala frånvaro av intresse för inflytande, dessa återkommande litanior av folkpartistisk maktlöshet, som Liberalerna i Malmö valde att bryta upp från alliansen efter kommunvalet 2018 och ingå samarbete med Socialdemokraterna?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida