Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Venstres problem hindrar nytag för dansk borgerlighet

Lars Lökke Rasmussen, partiledare Venstre i Danmark.Foto: JENS ASTRUP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Den danska borgerligheten har sett bättre dagar. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det mullrar, skakar och bråkas i Venstre. Det förra danska regeringspartiet, de facto borgerlighetens ledande politiska kraft, har sett bättre tider. 

 

De interna konvulsionerna inleddes i början av förra veckan då Lars Lökke Rasmussen presenterade vilka Venstre-politiker som skulle besätta specifika topposter som talespersoner för olika sakpolitiska områden. Detta efter att folketingsgruppen haft en omröstning som, enligt danska medier, inte helt gick i linje med vad Lars Lökke Rasmussen internt argumenterat för.

 

I en ordentlig dissning som rubbade maktbalansen inom partiet blockerades den kontroversiella före detta migrationsministern Ingrid Stöjberg som vice gruppledare - samma Stöjberg som som uppmärksammades internationellt efter att ha haft tårtkalas för att fira 50 åtstramningar av dansk migrationspolitik.

 

Samtidigt blev den vice partiordföranden Kristian Jensen, som ingått en slags stilleståndsavtal med Lars Lökke Rasmussen sedan en maktkamp för fem år sedan, ny gruppledare.

 

Jensen skapade samtidigt rubriker efter att i Berlingske öppet kritiserat att Lars Lökke Rasmussen med blott timmar kvar till det danska folketingsvalet gick ut med av de övriga borgerliga partierna ett hårt kritiserat utspel om ett regeringssamarbete mellan Venstre och huvudmotståndaren Socialdemokraterna.

 

Därmed dödförklarade Lars Lökke Rasmussen redan på förhand sin egen borgerliga trepartiregering.

 

Kristian Jensens kritik mot det danska borgerliga projektet var dock lika välkommen som nödvändig: Sammanhållningen i regeringen var under regeringsåren inte tillräckligt bra och klimatfrågorna saknade borgerliga svar. Makten och enskilda sakfrågor kom före det ideologiska projektet, och de olika partierna kivades ofta inför öppen ridå. 

 

”De borgerliga partierna måste hitta fram till en borgerlig kärna med några gemensamma värdeirngar. Borgerlighet kan inte bara handla om skatteprocent eller migrationspolitik, men vi har haft en period där dessa saker har fått lov att definiera det (borgerliga projektet, red. anm.)”, sade Jensen i den uppmärksammade intervjun.

 

Sedan tog det, ursäkta uttrycket, hus i helvete. 

 

Kritiken mot Kristian Jensen var bitvis skoningslös, komplett med avgångskrav från det vice partiledarskapet - trots att han i sak hade rätt. Det var illojaliteten som många partister reagerade på. På folketingsgruppens traditionella sommarmöte hölls en bister presskonferens där Lars Lökke Rasmussen fick förklara varför det stormade i Venstre.

 

Sedan dess har krav om avgång riktats både mot Lars Lökke Rasmussen och Kristian Jensen. I november håller Venstre partikongress. Tronarvingen Kristian Jensen kan ha bränt sina möjligheter att ta över den uppgift som i praktiken varit honom utpekad sedan länge.

 

Venstres problem är uppenbart: Trots att partiet gick överraskande bra i det danska folketingsvalet i början av sommaren och ökade med nästan 4 procent, förlorade Lars Lökke Rasmussen greppet om Christiansborg. Det starka valresultatet i kombination med regeringsnederlaget blev till ett antiklimax som gav Lars Lökke Rasmussen andrum. Avgångskrav var det inte tal om. 

 

Två månader senare låter det annorlunda från diverse håll i partiet.

 

Venstres problem är dock större än de rena personfrågorna. I Danmark är borgerligheten nästan lika splittrad som i Sverige. Liberal Alliance decimerades. Radikale Venstre har valt att ingå i regeringsunderlaget för S-regeringen. 

 

Medan det i grunden finns ett gemensamt politiskt projekt i den svenska alliansen, både värderingsmässigt och sakpolitiskt, är de fyra partierna splittrade i regeringsfrågan utifrån SD:s funktion. Därmed har det borgerliga projektet i Danmark en större resa att göra. Att samla sig kring en gemensam vision kan bli svårt så länge Lars Lökke Rasmussen sitter kvar. 

 

För den danska borgerligheten kan det vara bäst att Lars Lökke Rasmussen och Kristian Jensen, som varit en central del av det forna regeringsprojektet, lämnar för ett helt nytt ledarskap. Att de två toppledarna i partiet inte kan enas i regeringsfrågan rörande samarbete med Socialdemokraterna förvandlar Venstre till ett veritabelt ungdomsförbund, inte ett regeringsbärande parti. 

 

Så länge Venstre är splittrat, kommer den danska borgerligheten inte kunna enas.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida