Malmö Stadshus. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTENMalmö Stadshus. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Malmö Stadshus. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Fallskärmar är inte en arbetsförmån

Publicerad

Malmö Stad lägger alldeles för mycket pengar på att bli av med anställda.

Arbetsplatskonflikter, olämpligt beteende och andra kniviga personalärenden är uppslitande historier. Kollegor, arbetsgivare och arbetstagare samt vänner och familjemedlemmar kan alla lätt bli indragna i situationer som tack vare den hårda svenska arbetstryggheten inte kan lösas på annat sätt än att en anställd skiljs från sin arbetsplats med en klumpsumma som smörjmedel. Det är en i grunden rimlig lösning givet att arbetsplatser i grunden ska vara trygga miljöer - inte bara i vardagen, utan även vid situationer där anställda måste skiljas från en arbetsplats. 

 

Däremot är det inte rimligt att sätta i system att offentliga medel används för att täppa till taskig personalpolitik eller misslyckade rekryteringar. 

 

Frågan är hur det egentligen står till med pengarullningen i Malmö Stad. Sedan 2013 har 499 offentliganställda köpts ut till en sammanlagd kostnad av 125 miljoner kronor, rapporterar Sydsvenskan. Under de senaste 14 månaderna har 156 anställda köpts ut för en kostnad av 40 miljoner. 

Sydsvenskans siffror visar också att kostnaderna nästan fördubblats på fem år: 2013 kostade det Malmö Stad 12,4 miljoner kronor att göra sig av med anställda. 2017 lades det 22,7 miljoner kronor. Varje år sedan 2013, förutom 2016, har inneburit en ökning från föregående år. Det visar på att det knappast råder någon restriktiv hållning i utköp.

 

I flera fall handlar det heller inte om uppenbar misskötsel utan om bristfälliga rutiner hos Malmö Stad. I ett fall köpte kommunen ut en lärare för 700 000 kronor efter att kommunen bland annat ansåg att den anställde hade bristande kompetens. Det torde ju ha varit något som kommunen borde ha säkerställt redan under rekryteringsfasen. I ett annat fall gjorde sig Malmö Stad av med en chef efter bara tre dagars anställning - som kommunen redan köpt ut för tre år sedan, avslöjar Sydsvenskan. Sammanlagd kostnad: 2,6 miljoner kronor för två fallskärmar. Kommunen hade inte reagerat på det tidigare utköpet under rekryteringsfasen. 

 

Malmö Stad har inte råd att göra sig av med anställda på löpande band - vare sig ekonomiskt eller anseendemässigt. De senaste åren har personalomsättningen varit ovanligt hög inom kommunen, inte minst gällande förskole- och grundskolelärare. Alldeles för många flyr kommunen på grund av olika skäl, inte minst att det upplevts vara påfrestande att jobba i staden. Det sänder onekligen motstridiga signaler när Malmö Stad spenderar hisnande summor på att göra sig av med personal samtidigt som staden inom andra sektorer har stora problem att behålla anställda. 

 

Malmös rekryteringsprocesser måste genomlysas och stärkas. Fallet med chefen som fick gå efter tre dagars anställning visar på att staden har mycket kvar att göra. Om Malmö Stad är redo att kasta pengar på att bli av med anställda, är det knappast de mest kvalificerade och lämpliga som lockas av utsikten att bli kommunalanställd. Samtidigt måste det i en kommunal organisation med 26 000 anställda finnas omplaceringsmöjligheter i stället för att använda avgångsvederlag som automatisk krockkudde.

 

Kommunala fallskärmar får inte bli en arbetsförmån.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag