OPINION. Även om Systembolagets försäljning slagit i taket under pandemin, går det inte att hävda något annat än att den svenska alkohollagstiftningen urholkas för varje dag som går, droppe för droppe. Det är inte en dag för tidigt.
Gårdsförsäljning är en tidsfråga, svenska mikrobryggerier utvecklar sina verksamheter med servering och besök och vingårdar utvecklas till destinationer och upplevelseindustri. Att gemensamt äga och besöka ett whiskyfat är ett socialt åtagande. Samtidigt utvecklas olika privata abonnemangspaket med kurerade utbud av diverse drycker som har direkt hemleverans. Svenskarnas relation till alkohol blir i allt väsentligt mer kunskaps- och upplevelseinriktat. Specialisering, fördjupning och folkbildning är självklara inslag i den moderna alkoholkonsumtionen. Tilltalet handlar inte om ruseffekten utan om att vara en del av en viss kultur, där hantverks- och tillverkningskunnande är en del av dryckesupplevelsen.
I denna spretiga och livaktiga alkoholkultur är det tydligt att ett statligt monopol vars utbud och service i mångt och mycket är likriktat, inte har framtiden för sig. I dag är Systembolaget redan blott en, om än fortfarande den dominerande, aktören bland många svenska alkoholaktörer.
En av de nuvarande viktigaste krafterna för ett avskaffande av svenskt, fyrkantigt förmynderi och liberalisering av svensk alkoholkultur och tillämpning och modernisering av rådande lagstiftning är Moderaterna i Växjö.
Som ett led i att underlätta för det lokala näringslivet och restaurangnäringen under coronapandemin valde kommunalrådet Oliver Rosengren (M), som också är ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun, att tolka rådande regler utifrån tillitsprincipen. Exempelvis fick en restaurang använda sitt existerande serveringstillstånd i cateringsammanhang. Vid hembeställning av mat levererade och serverade restaurangens personal mat och dryck vid bord i privatkunders hem. Varje enskild beställning fick godkännas av en kommunal tjänsteman i expressfart. En praktisk, serviceinriktad kommunal lösning för att möjliggöra för lokala näringsidkare att överleva pandemin genom att göra det de gör bäst: Att serva kunder utifrån beställningar och önskemål.
Länsstyrelsen i Kronoberg är inte särskilt roade över Växjös tillåtande beslut och har därför inlett flera tillsynsärenden av alkoholpolitiken. I Smålandsposten fräser Oliver Rosengren rättmätigt ifrån mot länsstyrelsens försök till överprövning:
– Demokratin är större än byråkratin. Så ska det vara och det kommer vi upprätthålla. De behöver inte utreda sina verktyg. De behöver inse att vi har olika uppfattningar och acceptera att vi bestämmer (27/7).
Det är tydligt att i Växjö vill man inte ha något smolk i bägaren. Moderaternas kamp för det kommunala självbestämmandet och näringsfriheten har stor principiell betydelse för hela Sverige. Att tolka lagen på ett modernt och tillitsbaserat vis är att ta ansvar för jobb och välfärd. Fler kommuner borde följa Växjös exempel och ge sina lokala krögare en rimlig chans att överleva en historisk torrläggning av ekonomin.
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida