Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vart tog de gröna frågorna vägen, Malmöcentern?

Malmöcenterns gruppledare Charlotte Bossen balanserar framöver på en slak lina mellan sitt partis behov av profilering och realpolitisk bredd.Foto: PRESSBILD
Rådhuset i Malmö, plats för onsdagens budgetdebatt.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Malmöcentern har lyckats bredda sig som politiskt parti. Paradoxalt nog kan det skapa problem för partiets gröna profilering.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Centerpartiet har alltsedan migrationskrisen hösten 2015 anklagats för att offra realpolitiken på ideologins altare. I stället för praktiska och konkreta förslag som hanterar problem på riktigt har centerpartisterna varit tramsliberala fyrbåkar och unnat sig den otidsenliga lyxen att stå upp för sina principer. Så har det i alla fall hetat.

 

Att ett parti inte dagtingat med sina värderingar och sin politiska kompass, till skillnad från Socialdemokraterna som blivit gränskramare och Moderaterna som reat ut sina paradfrågor om exempelvis arbetskraftsinvandring för att bli välfärdsvurmare, har provocerat så till den milda grad att partiledaren Annie Lööf fått utstå ett närmast Olof Palme-liknande hat.

 

Den centerpartistiska uppgiften i rikspolitiken har inte varit tacksam – men den har varit omistligt nödvändig för den liberala vidräkning som kommer förr eller senare med de konservativt borgerliga krafter som gör sig till åtlöje när de söker Sverigedemokraternas gunst.

 

I Malmö, porten till omvärlden som fick se krisen på nära håll den där hösten 2015, belönades centerpartisternas medmänsklighet och kompromisslösa försvar för Öresundsregionens gränsfrihet, med ett återtåg till stadens fullmäktige efter 20 års ökenvandring.

 

När Malmöcentern nu lägger fram sin lokala budget inför Malmös budgetfullmäktige med start på onsdag är det som ett ensamt oppositionsparti. Av den forna Malmöalliansen återstår inte ens en spillra: Liberalerna har gett Socialdemokraterna alibi för fortsatt vanskötsel av kommunen och Moderaterna formerar sig inför en osäker framtid i valet 2022.

 

Att Moderaterna och Centerpartiet inte går samman med en gemensam budget är bara att beklaga. Det hade varit en starkare grund att stå på om de fyra borgerliga partierna (Kristdemokraterna är fortsatt utanför fullmäktige i Malmö) mot all förmodan åter söker Malmöbornas förtroende som en enad politisk kraft om två år.

 

Med tolv punkter, som partier kallar för löften till Malmös invånare, prioriterar Centerpartiet sin lokala politik. Av den gröna grenen av liberalismen är det dock tydligt att det är höst och kallt: Först på plats 7 återfinns en grön prioritering, med frågan om att Malmö ska vara bland topp 5 när det gäller Sveriges bästa miljökommuner.

 

I stället sätter Centerpartiet bland annat fokus på målet att Malmö ska vara i topp 10 i landet gällande företagsklimat och att alla Malmöbor ska ha trygghet i alla delar av staden. Tyvärr talar Centerpartiet i tungor när de skriver att: ”Trygghetsfrågorna har högsta prioritet och kommer att sättas överst på dagordningen från dag ett” - samtidigt som de sätter frågan på andra plats i sin tolvfrågors-uppradning.

 

Faktum är att det bara är på nämnda sjundeplats som Malmöcentern lyfter fram en grön fråga. Kanske handlar det om politisk mognad – Malmös utmaningar med trygghet, säkerhet och utanförskap kan inte lösas med främst gröna förslag om en hållbar miljö. Skolan, äldreomsorgen och funktionsrätt kräver just den typen av praktisk realpolitik som Centern på riksplan anklagats för att sakna, men som Malmöcentern presenterar på löpande band i sin budget. 

 

Icke desto mindre pekar Malmöcenterns politiska bredd och ansvarstagande på ett profileringsproblem i vardande: Om inte Centern i Malmö är det parti som främst trycker på gröna liberala lösningar, vilket annat parti ska då göra det? 

 

Bland övriga frågor finns det dock ett ekologiskt smörgåsbord av spännande förslag som förtjänar att nämnas: Överdäckning av spårvägen vid Malmö Central är till exempel ett alldeles utmärkt förslag som hade kunnat föra framtidens Nyhamnen än mer närmre övriga Malmö.

 

Att Malmöcentern även vill se över de centrala vattenytorna med husbåtar och flytande restauranger på kanalen är en ypperlig idé för att öka människoflöden och tryggheten i centrala Malmö. Se bara på Köpenhamn, London och Amsterdam hur husbåtar kan ge hela stadsdelar nytt liv.

 

Mindre genomtänkt är dock ambitionen att allra senast 2024 öka stadens finansiella mål till 2 procent - detta under en väntad lågkonjunktur och när Malmö redan är landets enskilt största mottagare av det kommunala utjämningssystemet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida