Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Vanliga arbetare har inte gynnats av EU”

Ana Süssner Rubin (V) är den högst placerade sydsvenska kandidaten på Vänsterpartiets lista till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Sydsvenska EP-valskandidaten Ana Süssner Rubin (V) vill åka till Bryssel för att hon vill att Sverige ska lämna EU. Men det är en fråga hon inte tänker driva i valrörelsen.

 

Detta är den femte delen i KvP Ledares artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar skånska toppkandidater till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. I mars avgick hon som ordförande för Vänsterpartiet i Skåne. I slutet av månaden kan hon bli EU-parlamentariker, arbetsrättsjuristen Ana Süssner Rubin. 

Inför Vänsterpartiets EU-valskonferens skrev hon tidigare i år en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet där hon uppmanade sin partiledare Jonas Sjöstedt att inte släppa hotet om ett svenskt utträde – och menade att målet fortsatt måste vara att Sverige lämnar EU. Det blev inte så.

 – Jag företrädde en linje på vår kongress där jag ville att vi skulle visa tydligare att vi är EU-motståndare. Den linjen förlorade ju och i vårt parti har vi ordningen att vi följer fattade beslut. Och det är självklart att jag företräder det som vi tog beslut om. 

Men, säger Ana Süssner Rubin och lägger till:

 – Vi är EU-motståndare i grunden, det står i vårt partiprogram. Men strategin den här valrörelsen är inte att tala om utträde och pusha för den. 

I stället är fokuset på en mer kraftfull klimatpolitik och kampen mot högerextremism. Och hon ser inget motsatsförhållande i att å ena sidan vilja lämna EU och å andra sidan kandidera till en plats i Europaparlamentet.

 – EU-kritiken är en bra ingång för att vara aktiv och driva förslag på plats. Att man kan tänka två tankar i huvudet samtidigt. Att man vill ha ett helt annat slags europeiskt samarbete som bygger på solidaritet och antirasism.

Süssner Rubin erkänner att Brexit har tagit luften ur utträdes-argumentet.

– Många på vänstersidan har nog blivit skrämda och vill inte ställa upp på den nationalistiska och rasistiska ton som fanns i samband med Brexit-kampanjen.

Ana Süssner Rubin (V) på plats i hemstaden Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Det är inte bara högerextremismen som vänsterpartisten vill bekämpa. Även nyliberalismen förtjänar motstånd. 

– Vanliga arbetare har inte gynnats av EU. Arbetare ställs mot arbetare. Polska arbetare  kommer hit till Sverige och jobbar för utländska företag och får mycket lägre villkor och löner än de svenska arbetarna. Så blir det en ingång för de rasistiska krafterna som kan peka och säga: Titta, allt som är dåligt beror på invandrarna. Nej, då säger vi vänsterpartister att det beror på nyliberalismen i EU som gör att storföretagens behov alltid prioriteras framför facken och arbetstagarna.

EU handlar inte så mycket om möjligheter som skyldigheter för Süssner Rubin.

– Liberalerna säger alltid att det ska vara lättare att plugga i Barcelona eller att man gör EU till ett trevligt projekt, men nyliberalisen ligger ändå kvar i grundfördraget. Som arbetsrättsjurist blir det extra tydligt för mig att facken förlorar i EU-domstolen. Det är alltid facken och arbetstagaren som förlorar när företagens fria etableringsrätt att ta med sig arbetare över gränserna och ge dem sämre villkor ges företräde.

Ska Sverige fortsatt vara medlem vill Süssner Rubin att EU förändras i grunden.

– Det tycker jag är en rimlig hållning, för man kan inte bara sitta och sura i ett hörn och säga nej till allt, utan man måste också vara aktiv och utveckla EU-politiken.

Förra EP-valet var det svenska valdeltagandet på 51,07 procent, att jämföra med riksdagsvalet samma år där 85,81 procent av de röstberättigade gick och röstade. Det är ingen överdrift att hävda att EP-valkampanjen nästan har behövt ett startbatteri för att komma i gång. Många väljare har svårt att navigera i den politiska diskussionen. Süssner Rubin menar att det finns en anledning till det:

 – Vi har så låg EU-kännedom i Sverige för att EU inte haft ett intresse att finnas på plats i Sverige och verkligen levandegöra unionen, för det är ju inte så mycket positivt som kommer till Sverige från EU. Vi betalar ju mer än vad vi får tillbaka. Det finns ett intresse från EU-byråkraterna och lobbyisterna att inte synas.

 

Ana Süssner Rubin syns dock på plats två på Vänsterpartiets EP-valslista.

Ana Süssner Rubin (V). Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.