Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Vänd ryggen åt den danska skandalpolitikern

Rasmus Paludan försöker skapa konflikt genom att använda Rosengård som gnistan för inrikespolitisk uppmärksamhet i Danmark.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA/TT
Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

När skandalpolitikern Rasmus Paludan misslyckats med att finna stöd för sin politik i Danmark, vänds blickarna mot Sverige och Malmö. Låt honom inte skapa konflikt i Rosengård.

OPINION. Rosengård har en särdeles dragningskraft för invandringsfientliga partier. Inför riksdagsvalet 2018 försökte Dansk Folkeparti att rentvätta Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna genom ett PR-jippo i Malmöstadsdelen. Handskakningsbilderna mellan partiledarna Kristian Thulesen Dahl och Åkesson var en noga planerad bromance som signalerade att Dansk Folkeparti ändrat åsikt och inte längre såg SD som politiskt obekväma. 


Från och med det gemensamma besöket i Rosengård skulle SD bli ett normalt folkhemsrasistiskt parti, precis som DF på andra sidan Sundet. Det var en större händelse för SD än vad det var för Dansk Folkeparti, partiet som till skillnad från Sverigevännerna saknar en direkt koppling till de tyska nazisternas SS-förband och den svenska nynazismen. 


Två år senare fortsätter Rosengård att vara skådeplats för den invandrarkritiska dramaturgin. Under tisdagen offentliggjorde den danska skandalpolitikern Rasmus Paludan, partiledaren för det högerextrema partiet Stram Kurs, att han i slutet av augusti kommer att besöka Rosengård för att bränna Koranen framför en moské. Detta på direkt inbjudan av konstnären och provokatören Dan Park som dömts flera gånger för hets mot folkgrupp. 


I en kommentar på Facebook menar Paludan att ”vårt svenska broderfolk är på väg att bli utrotade i sitt eget land”. Därför ska bokbränningen tolkas som en protest mot främst muslimer, som Paludan menar står bakom denna fabulerade utrotning. Svamlandet om utrotning av invandrare är en vanligt förekommande vanföreställning inom främlingsfientliga kretsar. 


Rasmus Paludan är till och med ett politiskt skämt i Danmark. Förra året misslyckades han och Stram Kurs från att komma in i folketinget. Att partiet ville deportera alla muslimer från Danmark och förbjuda islam var till och med för extremt för de danska väljarna. Ändå fortsätter Paludan att generera rubriker. I slutet av juni fastställdes hans dom om en månads fängelse för rasism, ärekränkning och vårdslös bilkörning. Om han upprepar samma brott kommer han automatiskt att få tillbringa ytterligare två månader i fängelse. Därtill är hans advokatlicens indragen under tre år.


På det politiska planet har det gått ungefär lika bra: Stram Kurs är förhindrade från att samla in namnunderskrifter för att bli godkända för att ställa upp till nästa folketingsval, då partiet bedömts ha ägnat sig åt valfusk. Därför har Paludan helt sonika startat upp vad som kallas för ett systerparti, vid namn Hard Line. Det är i praktiken ett klonparti med samma personer och samma politik som Stram Kurs, även om Paludan inte är partiledare, Målet är att samla in 20 000 namnunderskrifter för att Hard Line ska kunna kandidera i nästa val till folketinget.


Att Rasmus Paludan nu söker sig till Malmö är lika tröttsamt som förutsägbart. Malmö och Sverige har sedan länge varit en politisk punchline på andra sidan Sundet när det gäller migrations- och integrationspolitik. Paludans uppenbara provokation handlar  mer om den danska inrikespolitiken än den svenska. Det är ett desperat försök av Paludan att behålla sin politiska relevans efter att han misslyckats med att finna politisk framgång i Danmark. Koranbränning är en självgenererande rubrikmaskin och på så vis en cynisk kalkyl som självfallet kommer att väcka mycket starka reaktioner bland muslimer. 


Det bästa sättet att bemöta Rasmus Paludans rasistiska clowneri är att vända honom ryggen. Det är enda viset att förhindra den sociala brand som Paludan försöker tända i Malmö. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida