Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vallarna på Näset är bara början

Falsterbo golfklubb, i riskzonen.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsidaFoto: NORA LOREK

Skånes utsatthet för höjda vattennivåer är ett faktum. Vellinges skyddsvallar visar vägen framåt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Striden har varit lång, hård – och bitvis oförståelig. 

På ena sidan: Vellinge kommun som vill bygga tvåmilavall, landets största skyddsvallsprojekt, längs med Falsterbonäset. 

På andra sidan: En del fastighetsägare samt golfbanor samt fram till för ett tag sedan även länsstyrelsen som inte vill ha en 3 meter hög skyddsvall nära villor och fastigheter.

Kritiken har gällt förstörd utsikt och ökad insyn på promenadstråken längs med vallarna samt risk för sänkt marknasdvärde. Bland annat har ett alternativ föreslagits bestående av ett yttre kustskydd i stället för de markbaserade vallarna nära befintliga fastigheter.

Anledningen stavas översvämning genom kraftiga skyfall, stormar och stegrande vattennivåer. 

Prislappen: Minst 170 miljoner kronor. Värdet på fastigheterna som skyddas: Bara de privata fastighetsvärdenas taxeringsvärde uppgår till 55 miljarder kronor, enligt uppgifter från Vellinge kommun. Den planerade byggtiden: Hela tio år.

Redan i dag handlar det om cirka tvåtusen fastigheter i bland annat centrala Skanör och på norra sidan av Ljunghusen som är byggda under tvåmetersnivån, som alltså betyder möjlig översvämning redan i dag.

Till sist satte Mark- och miljödomstolen i Växjö ner foten. I veckan kom beslutet som innebär att Vellinge kommun har rätt att skydda bebyggelsen med vallar och murar som ska tåla höjd vattennivå under den kritiska fasen, vilket beräknas till fyra timmar innan vattnet sjunker undan igen. Därmed avslog domstolen att egna minivallar runt fastigheter ändå gör att hela området kan hamna under vatten och är således ingen säker, eller torr, lösning.

Byggstart beräknas till 2021-21, beroende på eventuella överklaganden. Om vilka det kan sägas: Självklart kommer de.

Vellinges kamp för skyddsvallen har varit en kamp för kommunens framtid. Med cirka 21 000 boende på Näset och cirka 3 600 arbetsplatser inom riskområdet är det defacto den ödesfråga som det pekats ut som. Det som inte skyddas i dag förloras i en nära framtid. 

Men Vellinges kamp kommer också visa sig avgörande för andra kommuners framtida behov av satsningar på skyddsvallar. Fler kommuner kommer behöva de verktyg som Vellinge nu börjat vässa. 

Framtidsutsikten är inte god.

SMHI:s nuvarande prognos är en höjd havsvattennivå på en meter fram till 2100, även om prognosen inte är, så att säga, vattentät. Klart är hur som haver att stora värden står på spel om kommunerna inte redan i dag tar höjd för en nära framtid där vattnet höjs. Redan i dag planeras det exempelvis för en framtida port i hamninloppet till Malmö och i Kristianstad fortsätter byggandet av befintliga vallar, även om arbetet inte gått så snabbt som många önskat.

Skåne och delar av södra Sverige är heller inte skyddat av den pågående landhöjningen. Här har landhöjningen enligt bland annat Sveriges geologiska undersökning avstannat och är ”nära noll”. Många kuststräckor består dessutom av lösa sediment, vilket ökar erosionen vid höga vattennivåer.

Under det kommande årtiondet får Näset räkna med en ny slags besöksindustri: Den från andra kommuner som kommer följa bygget med stort intresse. För Vallarna på Näset är bara början i kampen för att hålla Skåne torrlagt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida