Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER
Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER
Csaba Perlenberg

Välkommet liberalt livstecken från Miljöpartiet

Publicerad

Ledande miljöpartister sågar Reepalu-utredningen om stopp för vinster i välfärden. Det bör ses som en blocköverskridande invit.

"Under senare år har människor fått ökat inflytande över välfärdstjänsterna genom olika valfrihetsreformer. Det är bra. Det finns ett stort värde i den valfrihet som skapas när människor som arbetar med vård, skola eller omsorg – eller ibland de som tar del av tjänsterna, eller deras anhöriga – startar egna företag för att lättare kunna utveckla nya arbetssätt, inriktningar eller profiler. Möjligheten att välja mellan olika huvudmän kan stärka patienters, elevers och brukares ställning.

 

Så inleddes under den gångna veckan en brinnande appell för valfriheten och det fria företagandet, på Svenska Dagbladets debattsida. Bland underskrivarna fanns flera toppolitiker inom flera olika regioner, landsting och kommuner - från Miljöpartiet.

 

Bland namnen: Göteborgs kommunalråd Karin Pleijel, regionrådet Birgitta Losman i Västra Götaland samt det skånska regionrådet Anders Åkesson. 

 

Men hade "Miljöpartiet" ersatts med valfritt borgerligt parti så hade texten fungerat lika väl. Att texten publicerades i just SvD är knappast en slump. Den blocköverskridande inviten är uppenbar. Dessutom är sågningen det första liberala tecknet från MP sedan tiden med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vid rodret. Rubriken "Reepalus förslag måste skrotas" talar för sig själv.

 

Förvisso åtföljdes det inledande stycket av en pliktskyldig tirad om att företag inte ska sko sig på det allmänna och att kvaliteten alltid måste komma först. Det går dock inte att misstolka de lokala MP-topparnas ställningstagande som något annat än en total sågning av Ilmar Reepalus (S) förslag om stopp för vinster i välfärden: "Utredningen hamnade helt snett, genom att den definierade vinst som rörelseresultat, och föreslog ett så kallat vinsttak som innebär en straffskatt på företag med goda rörelseresultat. Det skulle varken främja investeringar i verksamheten eller hindra vinstuttag.” 

 

Om de lokala miljöpartisternas upprop är ett eget initiativ eller en marschorder från MP på riksplan som gärna ser ett gräsrotsuppror för att kunna peka på partidemokrati som svepskäl för att inte stödja regeringspartnern är oklart. Det torde inte överraska om S själva bett MP att agera motvalls så att de slipper huvudvärken som Reepalus utredning medfört.

 

Vän av ordning bör dock inflika att de rödgröna i Göteborg motsätter sig valfrihetsreformen LOV, som en majoritet i fullmäktige fattat beslut om men som den styrande minoriteten vägrar genomföra. Då har MP i Skåne varit starkare förkämpar för valfriheten. Redan 2012 skrev Malmös nuvarande kommunalråd Nils Karlsson (MP) i Malmö en debattartikel i Sydsvenskan tillsammans med dåvarande moderata oppositionsrådet Anja Sonesson, där de gemensamt sågade S-kommunalrådet Anders Schönströms (S) famösa uttalande om att "Festen är slut!". Då hette det att: "Andreas Schönström slänger sig med en argumentation som hör hemma i ett annat sekel eller möjligtvis på en SSU-kongress. Socialdemokraternas iver att straffa företagen och företagarna är tydligen viktigare än Malmöbornas tillgång till valfri individanpassad skola, vård och omsorg." (19/9-12).

 

Att Karin Pleijel i Göteborg står upp för valfriheten i textform hedrar henne. Hon får dock gärna gå från ord till handling och sluta obstruera införandet av LOV. Skåningarna Nils Karlsson och Anders Åkesson (MP) får gärna trycka på.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag