Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Välkommen kovändning om profilbyggnad i Rosengård

Det föreslagna Tornet kommer inte bli av i Rosengård. I stället bör det återanvändas för Nyhamnen, som i dag saknar planer på en profilbyggnad.Foto: LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER A/S
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Nästa höga profilbyggnad i Malmö ska självklart vara i Rosengård. Men om inte Tornet byggs vid Culture Casbah bör det återanvändas i Nyhamnen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Så sent som i mitten av december var den omtalade så kallade profilbyggnaden Tornet i Malmös viktiga stadsutvecklingsprojekt Culture Casbah i Rosengård ett minne blott.

Ambitionen för Rosengård och Malmö hade sänkts. I ett pressmeddelande med Malmö stad som avsändare den 12 december nämndes Tornet överhuvudtaget inte och bilden som illustrerade framtidens nya, gentrifierade center i Rosengård visade på en parkliknande lummighet med trevåningshus i trä. Det spektakulära Tornet i glas och med grönska var som bortblåst.

Och när Rosengård Fastigheter, fastighetsbolaget som ägs gemensamt av tre privata fastighetsägare och MKB, skickade ut ett eget pressmeddelande dagen efter nämndes inte heller Tornet överhuvudtaget.

I stället räknades ”sju attraktioner” upp som angavs vara Culture Casbahs nya styrkor, bland annat entrén vid stationstorget, ”Stråket” som ska binda samman öst och väst med restauranger och handel, ett nytt ”multihus” vid Örtagårdstorget som ska agera mötesplats för kultur och idrott, Rosenparken och nya bostadstyper som ska möjliggöra för bostadskarriär i en stadsdel med skamfilat rykte.

Dagen efter kunde Sydsvenskan kabla ut att ”Rosengårdsskrapa skrotas – Culture Casbah får ny utformning”. Både Tornet och dess vinnande arkitektförslag av Lundgaard och Tranberg Arkitekter lades till handlingarna.

 – Men någon form av profilbyggnad som sticker ut ska det i alla fall bli, men exakt hur den kommer se ut får vi se lite längre fram, sade Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden till tidningen.

Kvällspostens ledarsida har länge propagerat för Tornet som en ödesfråga för Malmös framtid – och för alla andra svenska kommuner som söker svar på hur så kallade utanförskapsområden ska kunna lyftas. Vilken annan stad än Malmö skulle ursprungligen ha kommit på tanken att förlägga ett spektakulärt profilbygge med modig och utmärkande arkitektur i en stadsdel med Rosengårds socialekonomiska sammansättning? Men genom att göra avsteg från sin visionära ambition om att bygga vad som i praktiken skulle vara Malmös nya Turning Torso övergavs Rosengård. Främst Socialdemokraterna sände budskapet att man inte orkade med några visioner.

Men nu har det, oväntat nog, vänt.

Plötsligt har Tornet återvänt som en Fågel Fenix ur visionslöshetens aska. Det blir ett torn i alla fall, om än inte exakt det tidigare aviserade tornet. I ramavtalet för markanvisning omfattande 15 000 kvadratmeter av området kring Bennets väg omnämns en garanti för att det ska finnas ”ett högre torn i området”.

Till Sydsvenskan säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):

 – Det är tydligt att det finns ett åtagande om att det ska byggas ett högt torn. Vi har förvissat oss om att det inte finns några ambitionssänkningar.

Moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) satte i en kommentar i samma artikel (8/5) ord på Culture Casbahs betydelse:

 – Rosengård har ju som stadsdel blivit en symbol för Malmös, och Sveriges, utanförskap. Då blir det symboliskt viktigt om man lyckas omvandla Rosengård till en levande stadsdel med attraktiva bostäder och arbetsplatser.

Att Culture Casbah nu återfår en hög profilbyggnad är ypperligt. Nästa steg för Malmö är att förlägga stadens framtida konstmuseum i Rosengård samt att höja ambitionen med Nyhamnen och planera för minst en ny hög profilbyggnad. Varför inte återanvända Tornet i Nyhamnen?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.