Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Väljarna gav skånska S en högersnyting

Henrik Fritzon (S), regionstyrelseordförande i Region Skåne.Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Skåne vill gärna fortsätta styra, trots att väljarna gett dem en högersnyting.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

"Resultatet i det skånska regionvalet visar att inget av de traditionella blocken får egen majoritet. Det innebär att regionen antingen kommer att styras av en mycket svag minoritet, med Sverigedemokraterna som vågmästare, eller att blockpolitiken måste brytas. I ett sådant läge väljer vi socialdemokrater det senare."

 

Socialdemokraterna i Skåne är på fallrepet. Väljarkåren har gett dem en rejäl högersnyting. Upphovspartiet till vårdsveket och vårdköerna besparades knappast skåningarnas rättmätiga vrede. Från 2014 års 32,5 procent, över riksresultatet, till årets 27,3 procent, under riksresultatet. Fallet är ännu mer kännbart om man tittar bortom procenttappet: Henrik Fritzons socialdemokrater förlorar nu hela 10 mandat, från 51 till 41. Partiet är förvisso fortfarande regionfullmäktiges största parti, men är kraftigt vingklippt. 

 

Därför är det inte överraskande att nämnde Fritzon, regionstyrelsens ordförande tillsammans med de skånska Socialdemokraternas ordförande Niklas Karlsson desperat försöker göra en rejäl valförlust till en möjlig välgärning för demokratin. I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet vädjas det om samförstånd (11/9). En omvirad och stukad hand sträcks fram till ett par mittenpartier (vilka är oklara) samtidigt som Fritzon och Karlsson hävdar att: 

 

"Det finns frågor där Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har olika uppfattningar såsom vårdval, privatisering och skatt. Det är frågor som får bli föremål för diskussion och förhandling. Men det råder inget tvivel om att Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är överens om de stora dragen i hur skånsk sjukvård behöver utvecklas: att vårdcentralerna ska få en större del av den totala sjukvårdsbudgeten, att fler allmänläkare och sjuksköterskor måste utbildas och anställas, att vården måste byggas ut för personer med psykisk ohälsa liksom cancervården och de mindre sjukhusen måste utvecklas."

 

Fritzon och Karlsson gör det väl lätt för sig. Noterbart är att S inte presenterar ett enda konkret förslag på hur en blocköverskridande kompromiss skulle kunna se ut. Inte ett enda medgivande. Inte en enda liten sockrad stavelse.

 

Bland annat skulle de kunna föreslå en regionpolitisk styrelsemodell av den sort som Socialdemokraterna hade tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet i Kristianstad under den gångna mandatperioden, där S och L turades om att inneha ordförandeposten vartannat år. En sådan lösning skulle onekligen vara udda och unik i Region Skåne, men inte omöjlig så länge en gemensam budget var förankrad och antagen. 

 

Men så menar givetvis inte Socialdemokraterna, som gärna bryter upp blockpolitiken inte i intresse av demokratisk stabilitet utan för att S då ska kunna fortsätta styra regionen mer eller mindre obehindrat. Att nämna vårdvalet, privatiseringar och skatt i förbifarten är att direkt förolämpa borgerligheten efter en mandatperiod där S i Skåne intagit en närmast vänsterpartistiskt svavelosande retorik mot valfrihet och näringsfrihet samt gång efter annan trotsat regionfullmäktige med att presentera skattehöjarförslag som saknat förankring.

 

Varje förhandling är villkorad inte utefter vad man är villig att ge, utan också vad man är villig att offra. Först då kan en utsträckt hand från S tas på allvar. Hur liberala vågar skånska S bli för att fortsätta styra?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida