Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Våga inte visa initiativ och skaffa jobb, för då kastar vi ut er

Att vi som det mest migrationsvänliga landet i världen utvisar människor som själva skaffar jobb och bidrar till samhället är vansinnigt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ibland blir man bara så matt. Föreställ er följande: ni kommer till Sverige som ekonomistudent från Bangladesh. Ni tar inget CSN-lån och belastar inte samhället. Ni ordnar jobb och betalar skatt. Ni lär er språket. Efter sex års vistelse, och efter att ha fått jobb på ett växlingskontor i Malmö, så meddelas det att det är dags att packa väskorna och resa tillbaka till Bangladesh. Utvisningen är ett faktum. Så är läget för Malmöbon Syed Latif.

Vad har han då gjort för fel? Har det brutits mot några lagar? Nix. Har han gjort sig ovän med fel personer? Nej. Det enda "misstaget" Latif gjort är att skaffa jobb utan att gå via Arbetsförmedlingen.

Migrationsdomstolen ger Latif en månad på sig att lämna landet. Domstolen anser inte att Latif kan bevisa att det jobb han ordnade via världens största arbetsförmedlare Linkedin har varit tillgängligt för alla inom EU. Det är nämligen ett av kraven han som medborgare utanför EU måste uppfylla för att kunna beviljas ett arbetstillstånd - och utan arbetstillstånd, inget uppehållstillstånd. Men eftersom tjänsten han sökte och fick inte fanns på Arbetsförmedlingens hemsida, och därmed heller inte på den europeiska arbetsplatsportalen Eures, så ska Syed Latif utvisas.

Budskapet är solklart: Våga inte gå utanför systemet, våga inte visa dig självständig och våga inte visa initiativ. För då finns det ingen plats för dig i Sverige.

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson säger till Sveriges Radio att Latifs fall är "Mycket bekymmersamt" och att "Det finns väldigt stelbenta regler kring arbetstillstånd". Dessa åsikter delas dock inte av migrationsminister Morgan Johansson (S) som via sin pressekreterare meddelat att regeringen inte anser att reglerna borde ändras med hänvisning till gemensamma EU-regler. Som vanligt råder det alltså inte full enighet i samarbetsregeringen. Och från fackligt håll är det tyst.

Regelrytteriet blottar en ojämlik konflikt mellan det offentliga och det privata, där statliga Arbetsförmedlingen ges större värde än en större, privat, arbetsförmedlare som Linkedin. Det är ett hopplöst förlegat synsätt och innebär att det svenska systemet hellre ser att Syed Latif och andra i hans situation går arbetslösa och är bidragsberoende än att de går utanför det statliga systemet för att hitta anställning. På så sätt blir det alltså färre jobb tillgängliga för allt fler migranter, nyanlända och människor från utanför EU.

Inte ens Arbetsförmedlingen, vars själva uppdrag är att matcha individer gentemot arbetsmarknadens behov, kan tycka att den här ordningen är särskilt rimlig.

Det måste vara väldigt förvirrande att som utlänning komma till Sverige. Världens mest migrationsvänliga land, men där man belönas med utvisning om man har fräckheten nog att ordna jobb utan att först be statliga Arbetsförmedlingen om lov.

Det är en helt orimlig ordning som visar på behovet av regelförändringar, ökad individualisering och minskat byråkratiskt krångel.

Att utvisa människor som studerat i Sverige, som har jobb och som vill stanna för att bidra till landets framtid är ett enormt resursslöseri som inte bara straffar Syed Latif och andra människor, utan även straffar Sverige.

Gör om, gör rätt.