Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vad har hänt med 51 barn i Kristianstad?

Var är barnen?
Foto: ROBERT RESCHKE/COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Fallet med de isolerade barnen i Ystad kan vara en vårbris jämfört med Kristianstad, där kommunen inte vet var 51 barn har tagit vägen.

Sedan årsskiftet är barnkonventionen, trots skarp kritik från exempelvis lagrådet, en del av svensk lagstiftning. Att det kommer orsaka svåra avvägningar står alldeles tydligt. Till SVT Nyheter sade Titti Matsson, professor i offentlig rätt vid Lunds Universitet, följande vid årsskiftet:

 – Det kommer att vara lite knaggligt framöver. Den är ju allmänt hållen, saknar förarbeten, är lite svårare, med en annan rättstradition än den vi är vana vid. Det är ett mänsklig rättighets-dokument och det gör ju att det finns mycket utrymme för tolkning av de olika bestämmelserna vilket leder till en viss osäkerhet för hur den kommer att användas framöver. 


Kommunala tjänstemän och myndigheter har ett enormt svårt arbete framför sig. Därför antar Kristianstad under tisdagen en handlingsplan för hur barnkonventionen ska bli en del av kommunens verksamhet fram till 2022. 


Men Kristianstad har redan allvarliga problem med hur kommunen hanterar barns rättigheter när det kommer till deras till skolgång.


På samma fullmäktigemöte som handlingsplanen för barnkonventionen ska avhandlas, tas en förödande revisionsgranskning upp. I den konstateras det att Kristianstad kommun inte har koll på var 51 skolbarn håller hus eller om skolplikten efterlevs.


Det väcker tankarna åt Ystad-fallet, där kommunen helt missat att flera barn undanhölls skolplikten under förespegling att de fick hemundervisning och distansundervisning från en skola i USA. Detta trots flera varningar och misstankar om att saker inte stod rätt till under årens gång.


Med anledning av fallet i Ystad har skolplikten granskats i Kristianstad. Vissa av de 51 barnen bedöms vara utomlands. De har i kommunens elevregister placerats till så kallade fiktiva enheter som flyttats från sin skolplacering.


Men det saknas både uppgifter om var barnen befinner sig samt kriterier för när en elev ska placeras i kategorin. 38 av eleverna bedöms finnas utomlands, men har inte fått godkännande att inte genomföra sin skolplikt i Sverige. I en del av fallen har vårdnadshavare meddelat att barnen befinner sig utomlands, men inte tillhandahållit uppgifter om eleverna får någon utbildning. Det betyder alltså att det inte finns något som bekräftar att eleverna faktiskt skulle vara utomlands eller om de får någon utbildning - som i fallet med Ystadsbarnen. 13 av barnen har kommunen överhuvudtaget ingen koll på. 


Och även om vårdnadshavare skulle vilja ansöka om att fullgöra skolplikt på annat sätt, finns det ingen tydlig rutin för hur det ska gå till. Inte heller har revisionen kunnat ta del av dokumentation över sådana beslut, vare sig godkännande eller avslag.


Revisionen konstaterar att det i dag inte finns en garanti för att avstämning mot folkbokföringen sker på ett likvärdigt sätt i hela Kristianstad kommun samt att det inte är klart vem som ska göra kontroll av elevregistret mot folkbokföringen eller ens med vilken frekvens.


Innan barnkonventionen komplicerar det för kommuner och myndigheter hade det varit bra om Sverige säkrat att skolplikten inte undermineras av administrativa frågetecken. 


Det finns ingen anledning att tro att inte samma brister i skolplikten återfinns i många andra svenska kommuner i dag. At 51 barn är försvunna i Kristianstad är inte bara en kommunal skandal, det är ett barnrättsligt haveri.


Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.