Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: PEO MÖLLER
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: PEO MÖLLER
Csaba Perlenberg

Utsträckt hand kan inte vara rak vänster

Publicerad

Socialdemokraterna i Malmö har mycket att bevisa om de menar allvar med sin trevare om samarbete åt både höger och vänster.

Blocköverskridande samarbete - en socialliberal våt dröm, moderat mardröm eller tidig julklapp åt Sverigedemokraterna? En orealistisk förhoppning om en förlösande stabilitet eller ett recept för fortsatt socialdemokratisk hegemoni? Eller en helt omöjlig fantasi om en gyllene och glashal mittenväg där alla är nöjda och belåtna och där ”å ena sidan, å andra sidan” blir mottot för ett kompromisshelvete men ändå alldeles, alldeles underbart? 

 

Ute i riket är blocköverskridande samarbeten varken en omöjlighet eller ovanlighet. I Skåne agerar Centerpartiet och Miljöpartiet kungamakare för såväl blå som röda lokala styren. I Landskrona ingår Miljöpartiet i den styrande blågröna treklövern och i Helsingborg samarbetar de gröna till och med tillsammans med Kristdemokraterna – och vice versa. I Hässleholm stöttade fram till förra året Centern det röda styret som föll efter att Moderaterna tog makten med hjälp av SD. 

 

I Svalöv styrs kommunen av den smått häpnadsväckande koalitionen S, M och L. På Svalövs kommuns hemsida skriver de tre samarbetspartierna att styret består av ”Tre partier som har som gemensamt mål att hela kommunen, alla orter och landsbygden ska utvecklas och leva.” Rikspolitikens benhårda blockpolitik imponerar inte på kommunpolitiker: Där är den ledande ideologin pragmatism. 

 

Simrishamn styrs av en fempartikoalition bestående av S, C, L, Mp och lokala Österlenpartiet. Allt är möjligt, även att politiker avstår fantasier om att få genom hela sitt partiprogram. Där det stöts och blöts, skapas också förtroende för politiken och demokratin. Men då måste värdegrunden vara likartad. 

 

Och i Kristianstad, där S och L delar makten och byter ordförandeplats i kommunstyrelsen med varandra vartannat år, återfinns en unik lösning. Det är inte för inte som Stefan Löfven valde att plocka in Kristianstads förra S-ledare Heléne Fritzon i regeringen. Den blocköverskridande erfarenheten är en nyckelkomponent i Löfvens önskan om att nöta blockpolitiken sönder och samman. 

 

Malmö, likt Göteborg, har länge varit närmast en klassisk bruksort vad gäller Socialdemokraternas maktinnehav. ”Nobody puts Rörelsen in a corner”, för att parafrasera den bärande repliken i ”Dirty Dancing”. Det stämmer inte längre. SD tvingar in S i ett hörn. Det förklarar Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) utspel på Sydsvenska Dagbladets debattsida Aktuella Frågor under helgen: ”Vi är beredda att samarbeta med partier både till vänster och höger som vill arbeta för att alla Malmöbor ska få ta del av utvecklingen och känna trygghet i vardagen.” Nu ska det inte tas som intäkt för ett frieri om blocköverskridande samarbete inför eller efter valet 2018. Den halvutsträckta handen har de senaste tre åren varit en rak vänster. S har haft en nästan hel mandatperiod på sig att söka breda samarbeten i Malmö och bränt många broar längs vägen.

 

I Malmö är blocköverskridande samarbete socialdemokratiska för "S ska fortsätta styra Malmö". Det är först om S blir mindre än alliansen efter valet och när Stjernfeldt Jammeh går med på att agera stöd åt ett alliansstyrt Malmö för att isolera SD som sådana trevare går att ta på allvar. Socialdemokraterna har ett helt år på sig att bevisa att de menar allvar med sitt utspel.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag