Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Utsikten från 27:e våningen avslöjar Malmös bostadskris

Att Socialdemokraterna motarbetar åtta nya etagelägenheter längst upp i Kronprinsen i Malmö är arrogant.Foto: Vivien Galinon
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Malmö går emot sitt eget mål att förtäta Malmö genom att motarbeta åtta nya lägenheter längst upp i Kronprinsen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Malmö ska växa inåt genom förtätning av befintliga stadsmiljöer för att bättre utnyttja de befintliga markresurserna och på så sätt spara åkermark utanför den täta staden.”

 

OPINION. Malmös hemsida säger inget annat än vad Socialdemokraterna i Malmö länge propagerat för: Att förtäta Malmö inåt och på så vis lösa det bostadsbehov som finns i en stad som enligt planerna förr eller senare kommer bli en halvmiljonerstad, om sisådär ett kvarts sekel. 

 

Malmö saknar knappast möjligheter att utvidgas utåt, men jordbruksmarken är högklassig och ska rimligtvis bibehållas till högkvalitativ odling i så stor mån det går. Att 30 procent av Malmös yta utgörs av åkermark må låta som en omfattande resurs för stadsutveckling, men givet att brukbara marken minskat sedan 1981 krävs tydlig omsorg för att inte fortsätta nalla på den till sista potäten är satt. Det är rimligt att förtätning prioriteras i stadsutvecklingen, även om det inte bör uteslutas att Malmö följer efter Landskrona-modellen och gör en riktad satsning på att attrahera en positiv skattebas genom att medvetet satsa på nyproduktion av småhus och radhus. Det finns inget självändamål att blöda skattepengar till Vellinge och Lomma med omnejd, även om arbetarekommunen verkar sätta en särskild stolthet i att låta barnfamiljer fly kommunen till grönare marker.

 

Nuvarande översiktsplan tillåter cirka 50 000 bostäder, varav en stor del i Nyhamnen som det socialdemokratiska styret inte verkar ha några nämnvärda ambitioner med, vare sig gällande byggtakten eller den den arkitektoniska utformningen. Området saknar som bekant en profilbyggnad av Turning Torso-klass.

 

Men framöver ser det rätt påvert ut för bostadsförsörjningen i Malmö. Redan innan coronarecessionen varnades det för ett minskat antal byggstarter under de kommande åren. 2019 års siffror avslöjade att Malmö, efter ett decennium av stegrande bostadsproduktion, var på väg att linjera sig med övrig byggnation i Sverige. Både byggstarter och bostäder i bygglovsansökningar minskade under 2019. Exempelvis var det bara 2 370 byggstarter, mot 2018 års 3 829. Och bostäder med beviljade bygglov minskade under föregående år: Bara 1 750 mot 4 900 stycken 2018. Dessutom ökade kötiden med över 200 dagar.

 

I tvärsnittet mellan avstannande nyproduktion och fortsatt fokus på förtätning är det därför häpnadsväckande att Sofia Hedén (S), ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd, agerar för att motverka nyproduktion av centralt belägna lägenheter i Malmö. I stället för åtta nybyggda etagelägenheter av Akelius i de två översta våningarna av Kronprinsen, en gång Malmös moderna stolthet, möts Malmöbor och andra som desperat letar efter bostad i centrala delarna av staden av en säregen arrogans. Hedén och stadsbyggnadsnämnden har nämligen återremitterat bygglovet eftersom man anser att en utsiktsplats för allmänheten är viktigare. Nu riskerar hela projektet gå i stå. 

 

Prioriteringen är lika ansvarslös som den är kontraproduktiv. Det var längesedan Kronprinsen var en turistattraktion av rang. Att vurma för en utsiktsplats som förvisso är majestätisk, i stället för att med relativt enkla medel möjliggöra för åtta nya lägenheter i befintlig byggnad är att inte ta sitt politiska uppdrag på allvar.

 

Genom nobben av åtta nya välbehövliga lägenheter i Kronprinsen riskerar Sofia Hedén (S) och Socialdemokraterna att det enda man ser från 27:e våningen är den stegrande bostadsbristen i Malmö.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida