Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Uteslut Ljungman och Hörbymoderaterna

Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för Skånemoderaterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Foto: NORA LOREK

Om Moderaterna ska ha någon trovärdighet kvar måste partiet agera kraftfullt mot Skånemoderaternas ordförande och de moderater i Hörby som ingått valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Förra året blev Hässleholm rikskänt för det som sågs som ett sverigedemokratiskt genombrott. För första gången någonsin fick SD posten som vice kommunstyrelseordförande i en svensk kommun efter att bland annat Moderaterna aktivt röstat för SD:s kandidat under ett fullmäktigemöte. Lyckan var total inom Sverigedemokraterna. Äntligen var SD inte längre uteslutna. Nu var partiet en del av gänget. Accepterat. Hässleholm skulle bli stilbildande. 


LÄS MER: M-ledningen fördömer SD-samarbete i Hörby 


En månad senare låg den lokala partiföreningen i ruiner efter en intern partisplittring. Ulf Erlandsson, sverigedemokraten som röstats fram av M hade fått avgå efter att det avslöjats att han, bland många olika skandaler, hade delat rasistiska länkar från nätets undervegetation. Det slutade med att han uteslöts ur partiet. 


Det gick alltså ungefär som alla seriösa bedömare hade sagt att det skulle gå.


Nu jublas det igen. Fast denna gång kommer hejaropen från Hörby. Ständigt denna skånska skam. Och nu är segern ("Seger eller dö!") komplett: Sverigedemokraterna blev det största partiet med 35,30 procent i kommunvalet – en ökning med 14,20 procent. Socialdemokraterna rasade med 10,09 procent till 15,06 procent. I kölvattnet finns Moderaterna och SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti, som gladeligen ingått i valteknisk samverkan med partiet som fortfarande inte är som andra partier.


Och det är här den verkliga skandalen finns. Att Hörbyborna satt sin tillit till ett parti som har rasistiska inslag i sitt partiprogram, med tal om "nedärvd essens", är en sak. Men att Moderaterna validerar och tvättar rent SD är den verkliga skandalen. Till Sydsvenskan säger Lars-Göran Ritmer (M), gruppledare i Hörby, att han fått klartecken från Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman. "Okej, kör!" ska Skånetoppen enligt Ritmer ha sagt. Uttalandet torde inte överraska. Ljungman har under de senaste åren uppgett en imponerande förmåga att verka politiskt utan ryggrad och i avsknad av moralisk kompass. När Anna Kinberg Batra öppnade upp för SD i början av 2017 var det ett tilltag som Ljungman hyllade i P4 Malmöhus: "Det är en linje som vi från Skåne har drivit länge, jag tycker att det är ett steg i rätt riktning."


Hörbymoderaterna är alltså uppbackade av Skånemoderaternas ordförande. Därmed finns det ingen anledning för lokala M-partiföreningar i de övriga 32 skånska kommunerna att tro annat än att det är fritt fram att göra samma sak i sina respektive kommuner. "Okej, kör! Seger eller dö!"


Moderaternas vice partisekreterare är dock inte särskilt road av tilltaget. Till Aftonbladet säger Anders Edholm: "Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt."


Svårare än så borde det inte vara. Edholms uttalande och ställningstagande förpliktigar. Ska Moderaterna på riksplan ha någon som helst trovärdighet framöver borde uteslutningsärenden mot Lars-Ingvar Ljungman och Hörbymoderaterna inledas omgående. Agerandet i Hörby, som strider mot partilinjen, måste få konsekvenser. Annars är avståndstagandet från partiledningen bara retorisk teater. 


Uteslut eller dö.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida