Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tro inte på Malcolm Jallows bortförklaring

Malcolm Momodou Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Vänsterpartiet i Malmö måste tydliggöra om de står bakom sin riksdagsledamot Malcolm Momodou Jallows åsikt att politiker ska kriminaliseras.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Vänsterpartiet har som bekant en minst sagt förskräcklig historia. Diktaturvurmandet och det vämjeliga fjäskandet för repressiva regimer, från folkmordsmördande Sovjet till den brutala regimen på Kuba och flera kommunistiska mardrömstyren däremellan, är väldokumenterat. 

Det är viktigt att betona att det moderna Vänsterpartiet har accepterat och anslutit sig till den parlamentariska, representativa demokratin. Resan från försvar av straffarbete i arbetsläger till arbetstidsförkortning illustrerar detta tydligt.

 

Det betyder inte att representanter för Vänsterpartiet emellanåt inte drabbas av återfall i form av antidemokratiska tendenser med repressiva uttryck.

 

Det senaste exemplet är riksdagsledamoten Malcolm Momodou Jallow från Malmö. Under torsdagseftermiddagen sade han bland annat följande under en debatt i riksdagen om kriminalisering av köp av hyreskontrakt:

 – Om det är någon vi ska kriminalisera, så borde vi kriminalisera de ansvariga politikerna. För det är de ansvariga politikerna som faktiskt inte gör det som lagen säger att de ska göra. Det är dem som skall kriminaliseras!

 

Värt att notera är att ovanstående citat inte är en del av det förskrivna manus som Jallow ägnade den första delen av sitt anförande med att högläsa. I stället brast Jallow ut i ett passionerat tal i slutet av sitt första anförande, där han inte en enda gång vände blicken ner mot manus – till skillnad från tidigare då hans ögon sällan lämnade det förskrivna anförandet. 

 

Efteråt försvarade sig Jallow och menade på nyhetsplats i Expressen att han använt sig av en retorisk fråga. Även på Facebook menade Jallow att han bara formulerat tanken som en retorisk fråga.

 

Och detta stämmer – men bara i sitt andra anförande under en replikväxling med riksdagsledamoten Ola Möller (S) från Helsingborg, som till sin heder tog skarpt avstånd från Jallows uttalande: ”De länder där man gör sådana saker, där man börjar hota om att ”gör ni detta så skickar vi er i fängelse”, är samma länder där man köper sig förbi köerna”, sade Möller.

 

Att Jallow just i sitt andra inlägg upprepar sin åsikt i form av en retorisk fråga är inte en ursäkt, det är en förstärkning av uppfattningen att han hanterar samma åsikt på olika retoriska vis. Det vill säga: Åsikten att de som inte tycker som Jallow bör kriminaliseras.

Och mycket riktigt: Jallow upprepade sin åsikt en tredje gång då han äntrade talarstolen:

 – Jag har jobbat med demokrati under många år. I min värld, i en demokrati ska lagen gälla alla, oavsett om man är riksdagspolitiker, kommunpolitiker eller medborgare. Om vi kan kriminalisera offer, för nånting som vi skapat själva, då tycker jag att om politiker bryter mot lagen, är det bara rätt att lagföra just de politikerna.

 

En sann demokrat hotar inte med kriminalisering av politiker och meningsmotståndare. Vill man straffa politiker för att inte ha levererat gör man det på valdagen. Vänsterpartiet i Malmö måste tydliggöra om de står bakom sin riksdagsledamots åsikt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.