Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Trivselmotioner löser inga samhällsproblem

Trivelselmotioner som inte fyller en samhällsförbättrande funktion avslöjar riksdagsledamöter som har för mycket tid över.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Gråsälar, drabanter och infrastruktur engagerar riksdagsledamöterna i Blekinge. Men att det skrivs trivselmotioner om statsceremoniell klädsel och musik avslöjar att vissa ledamöter har för lite att göra.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Den allmänna och fria motionstiden i riksdagen ger enskilda riksdagsledamöter möjligheten att föreslå lagändringar, utredningar eller genomföra initiativ som på olika sätt påverkar inom diverse områden. Det ger också riksdagsledamöter möjligheten att representera sina landsändar med förslag som kan påverka ens egen valkrets positivt.

 

Riksdagsledamöter ska agera för hela rikets bästa, samtidigt är den lokala förankringen viktig för den demokratiska representationen.

 

I Blekinge är valkretsen liten. Med endast fem ledamöter är det en av landets minsta valkretsar. Bara tre partier har att representera hela regionen och landskapet. Socialdemokraterna har två ledamöter, Sverigedemokraterna likaså och Moderaterna har en. Övriga partier har att försöka propagera för Blekinges behov genom sina partiinterna processer. Det går inte att utesluta att det faktum att Blekinge har så få riksdagsledamöter är en av anledningarna till att regionen i dag har skriande behov av investeringar på infrastrukturfronten. 

 

Annicka Engblom (M), tidigare känd som försvarspolitiker men numera ledamot i kulturutskottet, har fötterna stadigt placerade i de blekingska frågorna. Moderaten motionerar bland annat om fortsatta satsningar på östkustens huvudartär E22 och om att utöka Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum i Karlskrona med fysiologisk forskningskompetens. Det är två vettiga initiativ. 

 

Mindre förståeligt är det vilka samhällsproblem som löses av motionen där Annicka Engblom motionerar om att låta Karl XI:s drabanter öppna riksmötet varje år. Engblom skriver:

 

Drabanterna tjänstgör i dag enligt Konungens bestämmande vid statsceremonier på Stockholms slott, till exempel vid statsbesök, statsbegravningar och trontillträden. De bär drabantdräkt bestående av livrock och byxor av sämskat skinn, trekantig hatt, bröstharnesk, kraghandskar och svarta kragstövlar, sporrar, kartuschlåda samt värja.

 

Kulturhistoria i all ära - möjligen har riksdagsledamöter för mycket tid över när de hinner författa trivselmotioner som handlar om att gynna en statsceremoniell kverulans i form av pinsamt rojalistiskt förhärligande.

 

De två S-ledamöterna Heléne Björklund och Magnus Manhammar har lagt flera gemensamma motioner med lokala teman. Bland annat vill de se en statlig myndighet omlokaliserad till Blekinge, utökade infrastruktursatsningar i Blekinge, fler yrkeshögskoleplatser i Blekinge samt ett fortsatt fokus på att förverkliga Sydostlänken. 

 

Björklunds och Manhammars gedigna infrastrukturmotion påpekar mycket riktigt hur eftersatt östra Sverige är när det kommer till transport på alla områden, inte minst tåg både för person- men även för godstågstransport. 

Att 16km räls tillåtits hålla Blekinge som gisslan så länge som det gjort är oförståeligt.

 

Ur ett tillväxtperspektiv är det till Sveriges nackdel att inte se kraftiga satsningar i sydöstra Sverige som en strategisk utveckling. Som S-ledamöterna skriver: ”Det är av största vikt att Blekinge har en robust och fungerande infrastruktur, inte minst för tillväxten i hela Sverige. Blekinges geografiska läge, vid södra Östersjön, är centralt för den ökade handeln med Polen, Centraleuropa, Baltikum och vidare mot Asien. Blekinge ligger också nära Öresundsregionen som är den största tillväxtmotorn i Sydsverige.

 

Heléne Björklund motionerar själv om att stärka det småskaliga kustnära fiskets villkor samt att arbeta för att samma regler ska gälla för fisket kring Östersjön, inte minst gällande den vilda Östersjölaxen.

 

Från de två sverigedemokratiska riksdagsledamöterna i Blekinge kommer det endast en enda lokal motion. Den står Angelika Bengtsson för och handlar om en översyn av säl och skarv i Blekinge samt införsel av allmän jakt på gråsäl. Partiet må bestå av så kallade ”Sverigevänner”, men de två SD-riksdagsledamöterna från Blekinge kan knappast anklagas för att vara ”Blekingevänner”.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida