Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Torson blir en flaggstång när Karlatornet står klart

Karlatornet i Göteborg.
Foto: SERNEKE/TOMORROW AB
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK
Flaggstång eller snart före detta högsta byggnad i Sverige?
Foto: SHUTTERSTOCK

Moderaternas skyskrapeprogram är en kärleksförklaring till Malmö.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Malmös tid på den svenska toppen är på väg att bli en historisk fotnot i rekordböckerna. När Karlatornet i Göteborg står färdigt på Hisingen någon gång under 2022-23 kommer Turning Torso att framstå som en luggsliten flaggstång i jämförelse. Med sina 245 meter kontra Torsos 190,4 meter blir Karlatornet Nordens högsta byggnad. 


Kvar står Malmö som, nyligen invigda Point Hyllie med sina blygsamma 110 meter till trots, saknar en ambition att sträcka sig mot höjden. 


Malmömoderaterna med stöd av Centerpartiet vill annorlunda. Med ett förslag om att ta fram ett kommunalt skyskapreprogram påminner den moderata framtidsvisionen oss om den socialdemokratiska visionslösheten. Förslaget kommer än en gång upp för diskussion på fullmäktige i morgon, torsdag. Moderaterna vill låta utreda vilka delar av staden som lämpar sig för ”riktigt hög bebyggelse”.


Behovet av en stads- och byggnadsmässig uppsträckning är uppenbart. 


Kommande stadsdelen Nyhamnen, Malmös viktigaste stadsutvecklingsprogram sedan Västra Hamnen, saknar som bekant en internationell profilbyggnad. Ingen kommer vilja åka till Nyhamnen för att ta selfies i skuggan av Västra Hamnen 2.0 eftersom där inte heller finns en Turning Torso 2.0. Möjligen kommer hashtaggen #dabottenisnådd att trenda när Nyhamnen invigs.


Huruvida Malmö ska ha högre hus eller ej är inte bara en estetisk fråga. Det är ett ideologiskt ställningstagande. Den som vill se högre hus med unik estetik vill Malmö väl.


Moderaternas Torbjörn Tegnhammar (M) skrev i ärendet på Kvällsposten Debatt strax före jul: ”Moderaterna är kritiska till likriktningen i den socialdemokratiska stadsbyggnadspolitiken. I sann socialistisk anda bygger man likadant överallt, utan att ta hänsyn till olika områdens särart. Kortfattat kan man sammanfatta den socialdemokratiska politiken med att man i princip bygger femvåningshus överallt, oavsett om det är på en attraktiv tomt i centrala Malmö eller i Bunkeflostrand” (19/12-19).


Hårt och elakt – och alldeles, alldeles sant.


Alla städer förändras. Men de förändras inte om det som byggs är ambitionslöst och trött. Mer av det som redan finns är inte förändring, det är bara en ytmässig förökning.


Redan har Malmö backat från det som skulle bli stadens nya landmärke, ett unikt budskap i en stad som behöver positiva utropstecken. När den nya planen för Rosengårds Culture Casbah presenterades före årsskiftet var Tornet, den glas- och kubliknande kreationen som var ett löfte om en historiskt kaxig satsning, nedmonterad och förpassad till fantasins vidder. Reträtten kommer att straffa sig. Endast Malmö hade vågat bygga den typen av profilbyggnad för en utsatt stadsdel - tills det att Malmö inte längre mäktade med visionens ok.


Malmöborna behöver unika landmärken att lyfta blicken mot. Ett skyskrapeprogram är inget annat än en kärleksförklaring till Malmö. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.