Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tjura inte över att kosläpp engagerar

Det vankas kosläpp. Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Bönder ska inte acceptera hot och skadegörelse, men bör välkomna demonstranter till gårdarna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det vankas betessläpp på gårdar och ägor runtom i Sverige. Under de kommande helgerna i slutet av april och början av maj iscensätts en rätt ny tradition som i folkmun kallas för kosläpp. Inför stirrande åskådare och ett smatter av klickande mobilkameror blir det närmast folkfest när mjölk- och köttkor skuttar ut på betesmarkerna. 

 

Samtidigt går det inte att komma ifrån att det är en rätt morbid tillställning att människor samlas för att skratta och le åt att deras blivande mat dansar ut på ängarna i ett vårigt betesrus. Som ritual betraktat är det som om tillskyndarna med egna ögon vill se att djuren är lyckliga och mår bra innan frukostflingorna blandas med morgonmjölken och bultpistolen avfyras.

 

Kosläppen kan också ses som ett resultat av urbaniseringen. Ju längre bort ifrån vardagsslitet den moderne svensken har kommit, desto större avstånd från matproduktionens realiteter. Att återvända ”hem till gården” är det närmaste en svensk kommer en vallfärd där selfien blir till ett vittnesmål och ett modernt avlatsbrev för det som komma skall. 

 

Gårdshändelserna är inte bara källa till glädje utan även upprördhet och oro. Många bönder vittnar om hot från djurättsaktivister medan det finns de på vegansidan som nöjer sig med opinionsbildning och protester på plats helt utan skadlig påverkan på vare sig bönder, besökare eller djur. Därför är det oroväckande att det runtom i landet rapporteras om inställda kosläpp. Kvällsposten har tidigare rapporterat på nyhetsplats om hot som riktats mot bönder och gårdar och tidigare i år hade Göteborgs-Posten en uppmärksammad reportageserie om militanta djurrättsaktivister. Tidningens kartläggning visade en ökning av antalet djurrättsrelaterade brott de senaste tre åren, inbegripande bland annat misshandel, anlagda bränder, intrång och grova mordhot mot lantbrukare och deras barn. En person som sägs vara en av de främsta djurrättsaktivisterna avvisade inte tanken på mord av människor i kampen för djurens rättigheter. Fanatismen är bokstavligen livsfarlig.

 

Även jägare får utstå både det ena och det andra. För en vecka sedan publicerade en av de stora hemsidorna för djurrättsaktivister en video som sägs visa skadegörelse och demolering mot en matstation för vilt samt åtta jakttorn som välts på ända, någonstans i Sverige. 

 

Inför årets kosläpp finns det därför en förståelig rädsla från lantbrukare att utsättas för aktioner. Samtidigt är det viktigt att skilja på aktioner som skadar eller hotar personer eller egendom från rättmätiga protestaktioner i form av demonstrationer och polemiserande plakat. Bönder bör välkomna protester och demonstranter till gårdarna. Att djurhållning och köttproduktion samt köttätande diskuteras är ytterst i djurens intresse.

 

I Kvällsposten hade bonden Martin Nordén vid Kläckeberga Gård utanför Kalmar en sund inställning till protesterna: ”Demonstranter är lika välkomna som alla andra” till kosläppet sade han på nyhetsplats.

 

Helt rätt. Det finns ingen anledning att tjura över att kosläpp engagerar. Gränsen måste dock givetvis dras vid brottslig verksamhet. I detta är det också i de fredliga djurrättsaktivisternas och veganernas omedelbara intresse att hålla dubbelt armlängds avstånd till gränslösa, fanatiska djurrättsaktivister. Låt var och en hålla flugorna borta med sin egen svans.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.