Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tänk om Soffan styrt i Malmö

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Välbehövd i Malmö. Foto: HENRIK JANSSON/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens och GT:s ledarsidor. Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Malmö och Skåne har haft märkbart svårt att hantera Kvällspostens avslöjanden om antisemitism och extremism i SSU. Kanske hade det varit annorlunda om Ann-Sofie Hermansson styrt i Malmö.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Kvällspostens granskning på nyhetsplats av SSU i Skåne och Malmö har varit förödande för arbetarrörelsen. I flera, återkommande avslöjanden har KvP kunnat visa på hur ledande företrädare för SSU Skåne och SSU Malmö gett uttryck för både antisemitism och homofobi. 

 

 

En samstämmig bild visar att flera av Socialdemokraternas lokala och regionala ungdomsförbund har infiltrerats av personer som åsidosatt SSU:s kärnvärden för egna, extremistiska uppfattningar gällande etnicitet, kultur, religiös intolerans och sexuell läggning. Flera fall av antisemitism har uppdagats.

 

Dessutom vittnar en enskild medlem att hon motarbetats av ledningen i SSU Malmö när hon velat problematisera slöjan och lyft dess koppling till hedersförtryck och hedersproblematik.

 

 

Socialdemokraterna i Skåne och Malmö har i det längsta försökt hålla en förlängd arms avstånd till ungdomsförbundets haveri. Problemet har dock förvärrats av att Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) under 26 dagar inte ens ville svara på frågor om problemen med hänvisning till att det var en fråga för partiet - inte Malmö Stads kommunala verksamhet. Därför var det Malmö arbetarekommuns ordförande Joakim Sandell, tillika riksdagsledamot efter höstens val, som sköts fram. Men SSU Malmös ordförande Tiba Awni, som bland annat bjudit in en välkänd salafistisk predikant som rört sig i islamistiska kretsar, är inte bara adjungerad i Malmö Arbetarekommuns styrelse utan är även ersättare i Malmös grundskolenämnd - det vill säga under Katrin Stjernfeldt Jammehs ansvar i egenskap av kommunstyrelseordförande för Socialdemokraterna. 

 

För den skånska socialdemokratin har SSU-haveriet utlöst ett närmast existentiellt krisläge. Bilden som det inkluderande partiet som är mån om att knyta en framväxande, etnifierad arbetarklass till sig både i partiet men också som väljarbas, har haft förvånande svårt att tydligt ta avstånd från antisemitismen och homofobin.

 

 

Annat är läget på Västkusten. Där har Ann-Sofie "Soffan" Hermansson, avgående kommunstyrelseordförande men fortsatt gruppledare för S i Göteborgs fullmäktige, skapat en hel politisk identitet på att uppmärksamma och ta konkreta strider mot extremism och hederskulturer. Envetet har hon stakat ut en väg framåt för en stelnad socialdemokrati - individuell frihet och självvald gemenskap bortom strukturer som förtrycker, förnedrar och begränsar både pojkar och flickor, unga män och kvinnor. Det är själva kvintessensen i en modern liberal feminism. Detta har hon gjort trots stark vänstermotvind. Tillsammans med Nalin Pekgul har Hermansson inte varit rädd för att ta striden ens med sina, tidigare, politiska samarbetspartners i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som tyckt att Hermanssons engagemang i frågan varit överdriven – och obekväm.

 

Förvisso är situationen hypotetisk, men det är inte utan att man undrar hur S i Malmö och Skåne hade hanterat inte bara Kvällspostens avslöjande, utan lyckats kväsa den sorgliga utvecklingen inom både SSU och Socialdemokraterna, om det varit hon som styrt Malmö och inte Katrin Stjernfeldt Jammeh.

 

Av ren självbevarelsedrift borde de skånska socialdemokraterna blicka norrut. Ann-Sofie Hermanssons nolltolerans mot extremism och hedersstrukturer är välbehövd i Malmö.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens och GT:s ledarsidor