Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sveket i Bjärred måste utredas och granskas

Respektera patienterna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Patienter måste respekteras utifrån det människovärde som råder. Att som i Bjärred avfärda patienter utan samråd med vårdtagare eller anhöriga är respektlöst och grymt.

OPINION. Pandemin har under det gångna året gett oss alla en grym del av hjärtskärande vittnesmål med avsked av älskade familjemedlemmar, vänner och kolleger, rapporter om hårresande fall av misstag och systembrister och dramatiska och smärtsamma inblickar i en ofta heroisk omsorgs- och vårdsfär.

Bakom varje förlust finns en historia, var och en tragiskt. Har vi inte själva drabbats är det stört nog omöjligt att inte känna någon eller känna till någon i ens sociala eller kollegiala krets som drabbats av virusets framfart.

Den frustration som många av oss känt när det gäller regeringens och Folkhälsomyndighetens goddag yxskaft-hantering av pandemin har varit ständigt stegrande – inte minst när vi sett hur våra nordiska grannländer men även länder som Australien och Nya Zeeland har agerat resolut. Inte minst de två sistnämnda har uppvisat drakoniskt effektiva linjer, där varje enskilt smittofall hanterats som en nationell kris och behandlats därefter. Men i Sverige har det nästan varit som om de alltjämt stegrande dödstalen mest varit en ren formalitet att rapportera på de dagligen återkommande presskonferenserna. Ännu en dag, ännu en anonym siffra att baka in i det dödliga, svarta hålet. Vilka omständigheter som ligger bakom de dagliga dödstalen eller vilka det är som tagits ifrån oss talas det aldrig om.

De senaste dagarna har det dock börjat klarna exakt hur allvarliga tillkortakommandena har varit på sina håll. Dels i coronakommissionens delrapport som konstaterar att nuvarande och föregående regeringar har misslyckats med att skydda de äldre och att åtgärder för att minska smittspridningen vid äldreboenden kom för sent. Dels i en granskning gjord av Inspektionen för vård och omsorg som konstaterar att Karolinska brustit i planering, ledning och kontroll i frågan om prioritering av patienter med behov av intensivvård.

Som det oftast sker i Sverige kommer ansvarsfrågan att spädas ut i ett labyrintliknande moras, där ett anonymt ”system” kommer att bli syndabocken. De som ansvarar för systemet kommer att försöka frånsäga sig sitt ansvar från alla byråkratiska återvändsgränder, motsägelsefulla rutiner och bristfälliga regler.

Men det finns också fall där en enda person tydligt kan pekas ut för att ha förvärrat coronakrisens grymhet. Sydsvenska Dagbladet har avslöjat en makaber historia som utspelat sig i Bjärred, där en läkare på en vårdcentral fattat självsvåldigt beslut om behandlingsbegränsningar för patienter, utan att, som reglerna föreskriver, samråda med patienten eller patienters anhöriga. Beslut fattades endast utifrån journaler och sjukdomsbilder. Behandlingsbegränsningar betyder att sjukvården inte ska sätta in alla resurser för att rädda livet eller behandla sjukdomar.  

Enligt en bandinspelning som Sydsvenskan tagit del av ska läkaren ha uppgett att det handlade om 180 personer, en uppgift som läkaren nekar till Sydsvenskan, men att det rör sig om många patienter står klart.

Att Region Skåne på initiativ av regionrådet Gilbert Tribo (L) inlett en granskning är lika självklart som nödvändigt. Om Sydsvenskans uppgifter stämmer har äldre behandlats som en medborgerlig underklass. Att omyndigförklara patienter genom att pappersvägen förhindra vård utan deras godkännande är respektlöst och obarmhärtigt. Så får det inte gå till – inte ens mitt under rasande pandemi.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida