Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Svag Kristersson förlorar kampen om Moderaterna

Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD) i Sölvesborg har roligt ihop på historisk presskonferens.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ulf Kristersson (M), partiledare.Foto: FREDRIK WENERLUND
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Ulf Kristersson håller på att förlora ödeskampen om Moderaternas moraliska kompass. En uteslutning av SD-kramande moderater är enda sättet att behålla trovärdigheten.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Moderaterna är ett parti i ideologisk och organisatorisk kris. Kristdemokraterna vill inte vara bättre utan hänger gärna på. I skånska Hörby, Trelleborg och senast i Sölvesborg i Blekinge har de två borgerliga partierna skakats av lokala partiföreträdare som gått stick i stäv mot de centrala bestämmelserna på riksnivå om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. I Hörby och Trelleborg har det "bara" handlat om valteknisk samverkan som icke desto mindre handlat om att i Hörby bereda vägen för SD till kommunstyrelsens ordförande. I Trelleborg har det handlat om att säkra den egna makten med stöd av SD.

 

LÄS MER: Louise Erixon, SD, tar över i Sölvesborg 

 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har hela tiden varit tydlig: Det är inte moderat politik att söka stöd av eller förhandla med eller ens samarbeta med Sverigedemokraterna. "Det är inte partiets policy", sade han i en ledarintervju på Malmö Centralstation en månad före valet, angående att Staffanstorps starke man Christian Sonesson öppnat upp för både samtal med och eventuellt samarbete med SD. 

 

Men varken då eller nu har Kristersson sina egna partikamraters öron. I ett chockerande gräsrotsuppror som orkestrerats av Skånemoderaternas Lars-Ingvar Ljungman har skånska moderater bestämt sig för att kantra Moderaterna som ett anständigt parti. Till Trelleborgs Allehanda sade Ljungman i helgen: "Då får vi väl ändra på riktlinjerna". Ljungmans uppror har spridit sig bortom Skånes gränser. 

 

Under tisdagen skickades ett historiskt pressmeddelande ut. För första gången satt den moderata partiloggan bredvid den sverigedemokratiska. Även KD:s och det lokala SoL-partiet kallade till presskonferens under onsdagen. Det blev som befarat: Moderaterna och Kristdemokraterna understödjer att Sverigedemokraternas Louise Erixon tar över den högsta posten som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

 

Ulf Kristersson håller på att förlora kontrollen över sitt parti. I ett besök i Vellinge under onsdagen uttalade Kristersson kritik mot sina partikamrater: 

 - Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, sade han till Sydsvenskan och lade till:

 – Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna. Det är en policy som gäller även i våra kommuner.

 

Det är svårt att ta Ulf Kristersson på allvar. I sak är uttalandena verkningslösa. Vad som nu händer är en direkt utmaning av Kristerssons ledarskap. I förlängningen handlar det om en möjlig partisplittring: Mellan en liberal, anständig falang och en konservativ falang av Moderaterna som inte ser några problem att samarbeta med ett parti som i sitt partiprogram för sig med en term som "nedärvd essens" hos olika folkgrupper, en slags semantisk rasbiologi.

 

På en bild i Sydöstran står Moderaternas lokala gruppledare Emilie Pilthammar bredvid SD:s Louise Erixon. Båda gör tummen upp. Bakom dem skådas partivimplar med M-loggan och SD-blåsippan. Det är en ofattbar bild. 

 

Ulf Kristersson står inför ett vägskäl. Inleda uteslutningsärenden av sina moderata partikamrater eller anamma deras ställningstagande. Att fortsätta recitera partiregler som inte efterlevs urholkar Ulf Kristerssons trovärdighet. För att inte säga Moderaternas starkt ifrågasatta ledarskap av en samlad borgerlighet.

 

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.