Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Stenevi kommer ge S en grön kalldusch

Märta Stenevi (Mp), partisekreterare och troligtvis blivande språkrör.
Stefan Löfven (S), statsminister.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Språkrörskampen är i praktiken över. Märta Stenevi blir med största sannolikhet Miljöpartiets nästa språkrör.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Hejdå, Janine Alm Ericson. 

Sorry, Rebecka Le Moine. 

Bye bye, Annika Hirvonen. 

Glöm tanken på att ens kandidera, Karolina Skog.

För nu torde det rimligtvis vara klart att partisekreteraren Märta Stenevi efterträder Isabella Lövin som språkrör för Miljöpartiet – och högst troligt som statsråd och vice statsminister.

När jag för ett par veckor sedan samtalade med Märta Stenevi på Kvällspostens ledarsida, vägrade hon svara på frågan om hon ens övervägde att kandidera.

 – Du fick inte svar på den för jag svarade inte på den, och det kommer jag inte göra nu heller, sade hon med ett skratt när jag påpekade att hon inte svarat på frågan första gången den ställdes.

Det är en typisk Stenevi-kommentar. Halt och direkt på en och samma gång. Ett svar med bett.

För de som följt Malmöpolitiken de senaste åren har den onekligen blivit flera grader tråkigare sedan Stenevi hipp som happ målmedvetet vann över vem det nu än var som Miljöpartiets valberedning ville ha som partisekreterare och började förlägga delar av partikansliet på X2000 mellan Malmö och Stockholm. 

Stenevis politiska kometkarriär är närmast omöjlig att matcha. Från politisk novis, verkande inom näringslivet, till regionråd till kommunalråd till partisekreterare och inom kort, om inget spektakulärt händer, språkrör och statsråd. Det är en resa som inte är helt olik den raketresa som Isabella Lövin gjorde då hon gick från journalist till EU-parlamentariker till språkrör till statsråd och vice statsminister på strax över tio år. 

Men medan Isabella Lövin i grunden varit en konsensuspolitiker är Stenevi mer av den stridbara skolan. Alla som någonsin hört henne i talarstolen i Malmö kommunfullmäktige vet vilken hetta som kan hagla mot de politiska motståndarna. Samtidigt är hennes övertygelse grundmurad i att Miljöpartiets roll är att ha makt och inflytande vid bordet för att kunna påverka. Grön politiks roll och existensberättigande är att leverera konkreta reformer, menar Stenevi.

Men medan Isabella Lövin haft omvittnad dålig förankring inom partiet, helikopterlandsatt som hon varit till sina olika positioner, har Märta Stenevi arbetat metodiskt under de senaste åren för att skapa relationer och förtroende inom den gröna parlamentariska rörelsen. Som tidigare region- och kommunpolitiker har hon också en helt annan politisk verktygslåda än vad Lövin haft. Det borde göra regeringspartnern Socialdemokraterna vettskrämda.

Märta Stenevi uppvisar också en tydlig insikt om att Miljöpartiet blivit offer för sin egen klimatbesatthet. I samtalet med Kvällspostens ledarsida pratade Stenevi bland annat om ”gröna trygghetsfrågor”. Brott och straff har knappast varit Miljöpartiets paradgren och kommer heller aldrig att bli det, men Stenevi uppvisar i vart fall en mogen insikt om att Miljöpartiet inte kan fortsätta ställa sig vid sidan om den just nu största politiska frågan. Det är, enligt en Stenevisk logik, fullt självklart: Om Miljöpartiet inte är relevanta i den fråga som just nu viktigast för alla andra än Mp, kommer Miljöpartiet heller inte kunna genomdriva de frågor som är viktigast för dem själva.

Stefan Löfven borde redan nu förbereda sig för den gröna kalldusch som väntar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida