Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Statlig byråkrati gynnar inte bostadsrättsinnehavare

Det borde räcka med plikt för bostadsrättsstyrelser på att lämna ut dokument på begäran.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Kvällspostens ledarsida gör en neddykning i de sydsvenska motionerna från Malmö valkrets. I dag: De rödgröna partierna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Från den rödgröna riksdagsbänken med säte i Malmö valkrets kommer flera motioner under den allmänna motionstiden med tydligt lokalt eller sydsvenskt fokus.

 

Rasmus Ling (MP) vill att det ska införas en modell enligt dansk förlaga för säkra fixrum för heroinister i Skåne:

I Danmark så är dödligheten betydligt lägre, 55 döda per en miljon invånare. Där har ett arbete mer inriktat på skademinimering skett. Det är naturligt för Sverige att lära av våra grannländer, och på det här området är det särskilt angeläget.

 

Att den svenska narkotikapolitikens repressiva inriktning sedan länge kantrat torde stå tydligt för envar. I Sverige dör årligen nästan dubbelt så många missbrukare i relation till en miljon invånare, än i Danmark. Hade ordningsmakten i stället varit inriktad på att endast lagföra smugglare, distributörer och försäljare av narkotiska preparat hade de mest svaga och utsatta i samhället, det vill säga missbrukarna, troligtvis kunnat få en drägligare tillvaro. 

 

I Skåne har det länge varit möjligt att få rena sprutor, i syfte att minska smittorisken och sluta avståndet mellan missbrukare och vården och, i förlängningen, det offentliga samhället. Att erbjuda fixrum är ett ytterligare nödvändigt steg för att säkra människovärdet. Tvärtemot vad moralpoliser anser är missbruk en sjukdom. Att erbjuda rena sprutor och ett tryggt och säkert rum där brukare kan injicera minskar bland annat riskerna för överdosering. 

 

Rasmus Ling har rätt då han skriver: ”Det är långsökt att tänka att injektionsrum för heroinister skulle göra att fler skulle prova drogen, liksom det inte varit fler som prövat för att det funnits tillgång till rena sprutor. Däremot är det något som räddar liv.

 

Av Socialdemokraternas tre riksdagsledamöter från Malmö valkrets är det två som utmärker sig i sitt intresse för sin hemvalkrets: Hillevi Larsson (S) och Joakim Sandell (S). 

 

Larsson har med anledning om de vida rapporterade problemen i två bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren i Malmö motionerat om kapade och plundrade bostadsrättsföreningar. Dessutom har hon motionerat om ett konstruktivt förslag för att lösa effektbristen på el till södra Sverige. I sin motion föreslår Larsson att det statliga stödet för solcellsinstallation som ansluts till elnätet även ska kunna användas av företag och kommuner. Det är en sinnrik, kortsiktig lösning som skulle kunna minska beroende av nätkapaciteten.

 

Gällande kapade bostadsrättsföreningar skriver Hillevi Larsson att: ”Om krav ställdes på alla bostadsrättsföreningar att årligen lämna in årsredovisning och deklaration så skulle både myndigheter och boende få bättre insyn i hur föreningarna sköts.” 

 

Att lösa ett allvarligt problem med ökad statlig byråkrati är inte nödvändigtvis den bästa lösningen. Plikt på att lämna ut dokumenten vid begäran borde räcka. Däremot är Larssons förslag om att även bostadsrättsägare vid tvister ska kunna ges möjlighet att deponera hela eller delar av sin bostadsrättsavgift till länsstyrelsen en bra kompromiss.

 

Socialdemokraternas Joakim Sandell motionerar tillsammans med Larsson och Jamal El-Haj (S) om Öresundsmetron från Malmö till Köpenhamn och vill se en utredning om metron. Framför allt lyfter S-politikerna fram projektet som en klimatsatsning.

 

Sandell skriver även tillsammans med flera andra skånska S-riksdagsledamöter om vikten av spårbunden utveckling av Skånes infrastruktur. S-ledamöterna vill se dubbelspår på hela Västkustbanan, dubbelspår på Skånebanan och anläggning av nya stambanor längs södra stambanan. 

 

Vänsterpartiets riksdagsledamot i Malmö valkrets, Momodou Malcolm Jallow, har inte visat något som helst intresse för sin valkrets eller Öresundsregionen. Av de 30 motionerna hans namn är kopplat till är endast tre (3) stycken motioner där han står som förstemotionär och de berör endast bostadspolitik - frågor som förvisso är angelägna för hela landet. Men just Malmö verkar inte vara Malmöpolitikerns fokus.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.