Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ställ in Malmöfestivalen och gör nåt nytt

Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Ställ in Malmöfestivalen och gör om den från grunden. Och då ska Malmö vara i fokus.

Landskronakarnevalen är inställd. Stadsfestivalen som skulle ha gått av stapeln i slutet av juli avbeställdes av kommunstyrelsen under den gångna veckan.


Anledningen: Corona och covid-19, givetvis. 


Men fortfarande planeras Helsingborgs egen stadsfestival HX att gå av stapeln. Och så Malmöfestivalen förstås, med start i början av augusti. Massiva Sweden Rock i blekingska Norje, likaså. Dock har Malmö Pride bestämt sig för att ”skjuta upp” årets fest till ett framtida datum, från det planerade arrangemanget i mitten av juni.


Rimligtvis är det bara en tidsfråga innan många fler folkfester, däribland Malmöfestivalen, kommer att bli inställda. Något annat är svårt att tro, även om hoppet är det sista som överger en. För många riskerar den närmaste tiden att medföra insikter om att coronakrisen kommer att pågå betydligt längre än bara under ett par månader.


Nu höjs röster för att inte hålla Malmöfestivalen i år. Från Malmös kulturliv kommer ropet om att ställa in från bland annat Totte Lundgren, ägare av rockklubben KB. Hans förslag, oreserverat i eget intresse, är att i stället lägga pengarna på den lokala musikscenens överlevnad. Det konkreta förslaget är kommunen ger tre månadshyror till klubbar och kulturhus.

– Det är kanske ännu viktigare att vi kan behålla våra andra tio-tjugo spelställen i regionen och anställningar som verkar hela året. Än att genomföra festivalen i åtta dagar, säger Totte Lundgren till Kvällsposten på nyhetsplats.


Som motprestation föreslås en ny festival med fri entré, en samproduktion med de lokala scenerna och kommunen, post corona.


Att Malmö ska ha ett rikt kulturliv även efter krisen är givet. Samtidigt sätter Totte Lundgrens appell ord på en orättvisa som länge sjudit under ytan: Hur Malmö stad konkurrerar med och underminerar det fria kulturlivet. Givetvis borde en Malmöfestival alltid genomdrivas av privata arrangörer, inte ett festivalkontor i kommunal regi. Och givetvis borde det gynna även lokala musik- och kulturproducenter.


För två år sedan satte Moderaterna Torbjörn Tegnhammar huvudet på spiken i en debattartikel på Kvällsposten Debatt med rubriken ”Det är för lite Malmö i Malmöfestivalen”. Bland annat skrev han då att: ”Malmö är staden vars kulturliv sjuder av aktivitet. Stadens kulturinstitutioner borde vara en självklar och synlig del av festivalen”. Tegnhammar påpekade även, mycket riktigt, att en Malmöfestival borde visa upp det bästa som Malmö själv har att erbjuda: 

Festivalen kan utifrån stadens egna förutsättningar sedan breddas och utvecklas till att bli Malmöbornas festival genom att exempelvis förelägga en del av festivalen i Rosengård, en annan i Limhamn. Varje stadsdels unika närings- och föreningsliv bör få en chans att öppnas för fler och samla människor från hela vår stad. På så vis lägger vi gatuståndsförsäljningen bakom oss och lyfter det unika och allra bästa med Malmö, nämligen vår stads egna närmast oändliga utbud.


Om, eller när, Malmöfestivalen ställer in borde den givetvis återkomma – fast i en helt ny skepnad. 


Totte Lundgren och Torbjörn Tegnhammar borde mötas över var sin falafel och bolla idéer på hur en ny Malmöfestival skulle kunna se ut. Givetvis med erforderligt avstånd dem emellan.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.