Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Staffanstorps sviniga kulturkrig är smaklöst

Använd inte barn som brickor i ett kulturkrig. Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

I Staffanstorp vill M och SD använda skolelever som brickor i ett påhittat kulturkrig. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Mat är så mycket mer än endast en källa till kolhydrater, proteiner och fetter. Det riktiga energitillskottet kommer från känslan av välmående och tillhörighet. Ätande är också ett socialt smörjmedel och en identitetsmarkör. Att dela en måltid är att deltaga i ett samtal. På så vis handlar mat även om respekt inför traditioner men också för varandra. Att ta sig fram i världen är också att prova nya smaker och rätter och är på så vis både trygghet och äventyr. 

 

För varje ingrediens som förtärs lär vi oss lite mer om oss själva, om våra prioriteringar, preferenser och passioner. Genom smaker håller vi även minnen levande. En tugga av rätt sort kan transportera oss tillbaka i tiden och vara våra känsloankare. Olika maträtter och råvaror har därmed olika slags sprängkraft för olika människor. 

 

Men mat är också politik och som sådan ett vapen i diverse maktkamper. Antingen som handelsvara och utpressningsmedel eller som symbol i ett påhittat politiskt kulturkrig. Vägen till väljarkåren kan därmed gå via magen. 

 

I skånska Staffanstorp fortsätter Moderaternas kommunpolitiska chefskock Christian Sonesson att röra samman sitt parti med Sverigedemokraternas fadda smaker. 

 

Sydsvenskan rapporterar att Staffanstorp kommer att sluta erbjuda andra köttalternativ till elever som inte äter griskött. I stället har dessa barn och ungdomar att vända sig till det vegetariska alternativ som finns att tillgå. 

 

Nu är det inget fel på vegetarisk mat. Många av oss borde äta lite mer grönt lite oftare och äta kött mer sällan. Men hade miljö- och klimataspekten varit den ledande orsaken till ändringarna på skolmenyn så hade Utbildningsnämnden i Staffanstorp fattat beslut om att helt avskaffa köttprodukter och övergå till vegetariska alternativ. Att griskött inte serveras varje dag tyder på att den besparing som M och SD menar att kommunen kommer att göra inte är det huvudsakliga skälet för förändringen, utan att det i stället handlar om att använda barn som offerbrickor i symbolpolitikens brutala kulturkrig. 

 

Budskapet är att barn som inte äter griskött av kulturreligiösa skäl inte är lika viktiga att respektera som de andra barnen. Den påstådda budgetmässiga vinsten står inte i proportion till de signaler som skickas om att det är lättare att spara in på vissa barn än andra, baserat på deras religionstillhörighet. 

 

Sverigedemokraterna har länge haft en osund relation till mat. För några år sedan föreslog SD i Alvesta att all utländsk mat skulle förbjudas. I Heby kommun menade en SD-politiker att alla som åt halalslaktad mat automatiskt blev muslimer. Och för fyra år sedan menade SD i Burlöv att allt fläskkött skulle försvinna om kommuninvånarna inte röstade på partiet i kommunvalet. 

 

Att Moderaterna i Staffanstorp nu anslutit sig till den politisk-gastronomiska diskursen är smaklöst. Att fläska på med denna typ av icke-frågor lämnar en bitter eftersmak och kan inte kallas för något annat än svinig symbolpolitik.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.