Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Staffanstorp har allvarliga radikaliseringsproblem

Christian Sonesson (M). Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Kommuner kan inte stifta egna lagar eller strunta i lagar som existerar. Christian Sonessons rättshaverism skämmer ut Staffanstorp.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Har Staffanstorp haft ett utbrett problem med att kommuninvånare åkt till Syrien för att lemlästa, förfölja, våldta och mörda åt terrorsekten Islamiska Staten? Om så är fallet, hur många har åkt? Och framför allt: Varför har Moderaterna och Christian Sonesson, som styrt kommunen under de senaste fem åren, inte tagit tag i de allvarliga radikaliseringsproblem som rimligtvis får antas ligga bakom denna våg av islamistiska Staffanstorpsterrorister?

 

Frågorna är befogade efter att Christian Sonesson, moderaten som bett sin partiledning fara och flyga efter att han gått emot policyn om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, under måndagen presenterade en ny kommunal policy för Staffanstorp.

 

I en uppmärksammad debattartikel på Expressen Debatt tillkännagjorde Sonesson att återvändande IS-terrorister inte kan räkna med någon kommunal gräddfil. Inget gullegull med terrorister! Kommunen kommer inte att bistå med försörjningsstöd, bostad, vuxenutbildning eller någon annan form av samhällsservice till terrorister.

 

Beslutet motiveras bland annat med omtanke om en del av kommunens invånare: ”I vår kommun bor yazidier – en folkgrupp som varit särskilt utsatta för IS-terroristernas grymhet. De ska inte behöva möta sina släktingars bödlar i Staffanstorp. Även andra kommuninvånare kan ha traumatiska upplevelser från terrorismens förtyck och övergrepp”, skriver Sonesson.

 

Den nyfunna omtanken om Staffanstorps nyanlända och flyktingar är genuint rörande, givet att Sonesson tuffhetssignalerat i flera år om att försvåra för och försämra mottagandet och etableringen av invandrare till kommunen. Sonesson har som bekant medverkat till att placera nyanlända i husvagnar samt kräva ett totalt flyktingstopp. 

 

Men såvida Christian Sonesson inte är på väg att utropa ett Lars Vilks-liknande Ladonien (Den fria och självständiga Republiken Staffanstorp?) med egna lagar, är utspelet den sämsta formen av populistsignalering.

 

Kommuner kan, lika lite som Transportstyrelsens före detta generaldirektör, göra avsteg från lagar. Inte heller kan de stifta egna. I detta fall handlar det bland annat om Socialtjänstlagen som inte lämnar något som helst utrymme för att göra skillnad på medborgare och medborgare, alldeles oavsett vilka brott de begått. Att på detta sätt driva politik genom att processa gentemot staten, på skattebetalarnas bekostnad, är direkt rättshaveri.

 

Utspelet har fått unison kritik från flera håll. Aftonbladets Oisin Cantwell kallar utspelet för det dummaste i genren hittills och konstaterar kyligt att: ”Respekten för rättstaten och dess principer har på sina håll visat sig vara marginellt utvecklad”. DN:s Mattias Svensson påminner om att Moderaterna i Staffanstorp är ett trovärdighetsproblem för M på riksplan: ”De är mer mot invandrare än mot höga skatter”. Men hårdast torde kritiken från Svenska Dagbladets Lydia Wålsten vara: ”Att gå fram med förslag som man vet bryter mot lagen för att ta politiska poäng. Det kanske är kreativt, men seriöst är det inte.

 

När till och med ledarsidan för Moderaternas husorgan Svenska Dagbladet tar avstånd från dumheterna, torde M-haveriet i Staffanstorp vara uppenbart för alla och envar. 

 

Det är dags att vi på allvar vågar prata högt om Staffanstorps allvarliga radikaliseringsproblem: Moderaternas Christian Sonesson.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida