Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Varför agerade inte S kraftfullt redan 2018?

S i Helsingborg har inte agerat kraftfullt.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Varför agerade inte Socialdemokraterna i Helsingborg kraftfullt med ett uteslutningsärende redan för två år sedan när anklagelser om extremism och homofobi haglade mot en ledande SSU-politiker?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Homofobi, sektliknande styre och allvarlig revsionskritik mot hur ungdomsförbundet SSU Helsingborg skött sin partikassa. Återigen har Kvällspostens reporter Federico Moreno på nyhetsplats kunnat avslöja graverande uppgifter om SSU. Enligt interna dokument från socialdemokratin larmas det om flera allvarliga förhållanden inom SSU i Helsingborg. 

 

För Kvällspostens läsare handlar det om en bekant socialdemokratisk politiker som återkommer efter den uppmärksammade granskningen 2018: Ahmed Mansour som då tillsammans med flera andra avgick från SSU Skånes styrelse efter att ha skrikit på ett möte samt anklagats för att ha uttryckt sig homofobiskt. 

 

Det handlade inte bara om en ungdomspolitiker: Mansour var även ledamot i kommunfullmäktige i Helsingborg och ordförande för LO Helsingborg. Vittnesmål om hot och trakasserier haglade. Trots att SSU Skåne slog ifrån sig och kallade det för en smutskastningskampanj, lämnade Mansour styrelsen för SSU Skåne.

 

Men av någon anledning har SSU och Socialdemokraterna i Helsingborg samt SSU på riksplan sett mellan fingrarna och låtit Ahmed Mansour kvarstå som medlem med förtroendeuppdrag som kassör i SSU Helsingborg. Lärdomar av tidigare skandaler verkar inte ha dragits. Det har medfört att nya märkligheter och tvivelaktigheter kunnat uppstå.

 

Nu kommer nya larmrapporter om Mansours agerande inom SSU Helsingborg rörande extremism och manipulation och kontroll av medlemmar i det lokala ungdomsförbundet. Mansour sägs ha uttryckt sig nedvärderande om homosexualitet och det verkar ha skett en osund sammanblandning mellan SSU och islamism. Kvällsposten rapporterar bland annat om att minst fem unga som gått med i SSU Helsingborg konverterade till islam och fick höra att bögar är äckliga och strider mot religionen.

 

Men det förekommer även allvarlig revisionskritik mot SSU Helsingborgs ekonomi för 2019 där det lagts över 90 000 kronor på parkeringsböter, elektroniska prylar, bio, bensin, livsmedel och snabbmat. Revisionen menar bland annat att kreditkort använts på ett tvivelaktigt vis och att årsredovisningen inte upprättats i enlighet med bokföringslagen. 

 

Efter att Socialdemokraterna i Helsingborg uppmärksammats på problemen har Ahmed Mansour i mars enligt Kvällspostens uppgifter slutligen valt att lämna både partiet och ungdomsförbundet. I ett SMS till Kvällsposten på nyhetsplats tillbakavisar Mansour uppgifterna och säger att han lämnade rörelsen för att han inte haft samma energi för sitt engagemang som tidigare och att han valt att prioritera andra saker. 

 

Men frågan är varför Socialdemokraterna och SSU överhuvudtaget lät honom vara kvar både som medlem och med ett viktigt förtroendeuppdrag inom SSU Helsingborg efter Kvällspostens avslöjande för två år sedan. Enligt SSU:s presstjänst fanns det efter hans avgång ingen anledning att utesluta honom: ”Han tog ansvar och avgick och då fanns ingen orsak att gå vidare med ett medlemsärende”. Detta trots allvarliga anklagelser om homofobi och extremism. 

 

Socialdemokraterna i Helsingborg måste göra en genomlysning om anklagelserna om extremism i sitt lokala ungdomsförbund – och varför partiet inte agerade kraftfullt efter 2018 års avslöjanden. Annars är risken stor att samma misstag upprepas igen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida