Torbjörn Tegnhammar (M), i oppositionsråd Malmö och Joakim Ollén, före detta kommunstyrelseordförande i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Torbjörn Tegnhammar (M), i oppositionsråd Malmö och Joakim Ollén, före detta kommunstyrelseordförande i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Perlenberg

"Sossarna blir äntligen prövade från olika håll"

Publicerad

Den ena blev historisk då han som första moderat tog över i Malmö 1985 och styrde staden i två omgångar fram till valet 1994. Sedan dess har Malmö varit rött. Den andra vill bli den första moderaten på 25 år som lyckas med samma bedrift. Kvällsposten sammanförde Joakim Ollén och Torbjörn Tegnhammar, Malmömoderaternas ledare då och nu för att prata om Malmö.

Vi inleder samtalet med att visa Joakim Ollén Kvällspostens löpsedel från Malmömoderaternas förra valvinst 1991.

 - Det var ju fantastiskt. Vi samlade den gamla röda arbetarstaden. Vi hade på ett fullständigt fantastiskt sätt nått ut och omfamnat Malmöborna med en politisk bredd och med budskapet om tillgivenhet, säger Ollén.

En så kallad "compassionate conservatism", en medkännande konservatism?

 -  Ja, tillgivenhet var ett ledord. Tillgivenhet till varandra, tillgivenhet till vår stad. Och dessutom med en betoning av Moderaterna som det arbetande folkets parti. Det var långt innan M på riksplan talade om "det nya arbetarpartiet". 

Moderaterna har haft stort inflytande på Malmö

Att tänka sig Malmö som en borgerlig stad är för många inte bara en omöjlighet - det är en ren hädelse. Efter snart ett kvarts sekels styre av Socialdemokraterna kan de två borgerliga perioderna i slutet på 1980-talet och början på 1990-talet snarast te sig som exotisk, historisk kuriosa. "Det fanns ett drag av Östberlin i Malmös kommunala förvaltning med politiska kommissarier ute i förvaltningarna", säger Ollén om tiden då han tillträdde. Malmömoderaternas gruppledare och oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar menar att partiets betydelse för Malmö har gått förlorad i historiebeskrivningen.

 - De flesta känner inte till vår kamp för ett öppet, fritt och trevligt Malmö. De känner inte till vad vi gjorde för att Västra Hamnen skulle bli till, för att Malmö Högskola skulle bli till, att Lilla Torg inte längre är en ställplats för bussar för att vi ville ha ett socialt liv, för att Stadsbiblioteket byggdes ut. Det var tankar och satsningar som föddes i det borgerliga styret och som har förverkligats långt senare.

Torbjörn Tegnhammar lägger till: "Det får man ändå ge sossarna: De har varit bra på att anamma andras idéer."

 

Joakim Ollén lämnade Malmö efter valförlusten 1994 men återvände för ett par år sedan till staden. Malmöpolitiken har han följt med ett halvt öga.

 - Jag har bara kunnat konstatera att ett borgerligt maktövertagande har understundom tett sig ganska avlägset. Samtidigt som Socialdemokraterna har backat i nästan varje val sedan 1994 då de vann. Så på sätt och vis har det ju förvånat mig att det inte skett ett maktbyte sedan tidigare. Men det har ju också berott på en, tyvärr får man säga, ganska svag borgerlig sammanhållning och svag ledning från det största borgerliga partiet här i Malmö. 

Samma utmaning då som nu

Det finns en likhet mellan den politiska situationen då och nu. På Joakim Olléns tid hade M i Malmö att förhålla sig till Skånepartiet, i dag är det SD. Båda starkt invandringskritiska missnöjespartier. Ollén menar att det som förenar de två partierna är "Osäkerheten, lynnigheten och att det finns brist på politisk kompetens i en rad frågor" och lägger till:

 - SD är ju konsekventa i princip en fråga, men i alla andra frågor vet man inte riktigt var man har dem.

Ni sitter ju i en rävsax, Torbjörn Tegnhammar.

 - De som sitter i en rävsax i Malmö är Socialdemokraterna, som är på väg att helt implodera. Tänk Ilmar Reepalu på 21 procent. 

Det Tegnhammar hänvisar till är den lokala nedbrytningen av Statistiska Centralbyråns opinionsundersökning i Malmö, som presenterades för en tid sedan. Här kan det vara på sin plats med en rejäl brasklapp: Underlaget var väldigt begränsat, 117 personer. Tegnhammar menar att Moderaterna håller sig väl och säger att: "Snarare är vi på väg framåt från ett väldigt dåligt utgångsläge" och påminner om att valet 2014 "Troligen var det sämsta valresultatet för borgerligheten i Malmö sedan den allmänna rösträttens införande."

Öresundsintegrationen måste nystartas

Våren 1985 gav Joakim Ollén ut den lokala visionsskriften "Ny tid för Malmö". En hörnsten i Olléns framtidsinriktade analys var Öresundsbron.

Om man spolar fram bandet 30 år senare, blev Öresundsbron verkligen den superkraft för Malmö som man hoppades på? 

- Bron har betytt otroligt mycket för Malmö. Idag är det ju jättevanligt att man hör danska på gatan, det gjorde man aldrig förr. Massor av ungdomar jobbar i Köpenhamn, det fanns inte förr. Interaktionen mellan Malmö och Köpenhamn är fantastisk, jämfört med vad vi hade. 

Joakim Ollén menar dock att de senaste åren sett ett allvarligt bakslag för regionens integration.  

- Gränshinderfrågorna är nedprioriterade. Vi har fått nya gränshinder samtidigt som arbetet med de befintliga gränshindrena har tonats ner. Det är absolut en svacka för närvarande. 

 

Torbjörn Tegnhammar har under våren varit öppet kritisk mot sin egen partiledare för att hon inte förstått sig på regionens behov. I maj menade han att Anna Kinberg Batra agerat "Stockholmsfixerat och Malmöfientligt". Samtidigt säger han att hans kritik och interna kamp har ändrat Moderaternas inriktning: "Vi har faktiskt krigat mot vår egen partiledning i den här frågan" och lägger till:

 - Förvisso har jag varit besviken, men samtidigt har Anna Kinberg Batra varit den som uttalat den bästa lösningen, det vill säga den lösning jag förespråkat. Och det är att vi ska ha en gemensam nordisk gränskontroll.

 

Valet närmar sig. En negativ rikstrend för Moderaterna sätter en lokal valvinst i Malmö på spel. 

 - Det kan mycket väl vara så att det är oerhört svårt för borgerligheten att vinna en majoritet i Malmö 2018. Det finns många Malmöbor som inte kan tänka sig att rösta på Moderaterna, trots att de kanske borde kunna göra det, men de kan gå till SD. Det kan man tycka är extremt olyckligt. Men Socialdemokraterna blir äntligen prövade ordentligt från olika håll. Nu tappar de inom vänsterblocket och vi vet att vi kan vinna väljare från dem, och de tappar till SD. Det är ett guldläge för maktövertagande, avslutar Tegnhammar och blickar ut över det Lilla Torg som Moderaterna i Malmö förvandlade från en uppställningsplats för bussar till stadens sociala hjärta.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag