Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sonesson har rätt – återinför tvåtimmarsregeln

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Northern Territory i Australien har gränsen stängts för besökare.
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: NORA LOREK

Sommaren har varit härlig men farlig. Nu är det dags att rätta till försommarens misstag och lyssna på Carl Johan Sonesson (M).

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den svenska coronastrategin är inte som den australiska eller den snabba och hårdföra lock-downmetoden på Nya Zeeland. Efter ett par veckor med en veritabel smittexplosion i delstaten Victoria och flera små utbrott i delstaten New South Wales, kom det bistra gensvaret från övriga Australien.


Northern Territory i Australien satte i veckan ner foten. Chefsministern Michael Gunner meddelade att områdets gränser stängs under minst 18 månader för utlandsresenärer och för besökare boende från Melbourne och Sydney. Före dess meddelade delstaten Queensland att gränserna stängs mot New South Wales, där Sydney ligger samt huvudstadsområdet ACT med regeringssätet Canberra. 


Det finns ingen som vet när gränserna öppnas upp för utrikes besökare eller utresande i Australien. När det pratas om reseförbud utomlands för australiska medborgare är det inte en fråga om månader, utan om år. Australiens situation ger perspektiv på vår egen.


Det går inte att föreställa sig en situation där Region Skåne eller regeringen stängt gränserna för in och utresande till Småland eller Halland eller förvägrat resenärer från Stockholm att resa till Hässleholm, Lund eller Malmö. Det närmsta vi har är det tidigare reseförbudet, som regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i en intervju med Kvällsposten efterfrågat ska införas. Den så kallade tvåtimmarsrekommendationen, att inte resa längre än två timmar från sin postadress, var en rimlig åtgärd för att begränsa smittspridningen. Att regeringen bestämde sig för att plocka bort den innan semestrarna var en hutlös åtgärd, givet att hemester-sommaren onekligen skulle leda till ökat resande. Vilket det gjorde.

 – Under sommaren har resandet ökat och personer från andra delar av Sverige har kommit hit. Det är bra att det blir färre personer i Skåne i höst, sade Sonesson på nyhetsplats i Kvällsposten.


Det går inte att bortse från att det inhemska resandet troligtvis har räddat många restauranger, hotell, butiker och företag. Men det går heller inte att förneka att ökningen av coronafall som kunnat skådas i Skåne på senare tid är ett faktum – detta samtidigt som turismen ökat i Skåne. Det hade inte behövt vara så.


För den som trott eller önskat att coronapandemin skulle försvinna eller avta snabbt har 2020 varit ett stegrande uppvaknande rakt in i en mardröm. Sådant som vi tidigare tagit för givet har snabbt förändrats eller förvägrats oss. Det finns sunda liberala argument för att det egna ansvaret är avgörande för situationens utveckling och att våra friheter inte ska begränsas mer än vad som är absolut nödvändigt. Men att vara sjuk är inte att vara fri och att sprida smitta är inte att bejaka andra människors livsval. Att riskminimera och att minska smittspridningen är att ta ansvar för varandras vardag och den frihet var och en har att leva under efter bästa förmåga. Då behövs det också tydliga regler och förhållningssätt att rätta sig efter. 


Carl Johan Sonesson har rätt. Tvåtimmarsregeln behöver återinföras. För att så många som möjligt ska kunna överleva och njuta av friheten när pandemin väl har försvunnit ur våra liv.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida