Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Snålblåst för kommunala kärnverksamheter

Blåsta. Malmöbor kommer få betala mycket för kommunala vindkraftverk.Foto: LASSE SVENSSON

Äldrevård, skola, omsorg, parkeringsbolag, byggbolag och vindkraftverk. Så ser de rödgröna kommunala kärnverksamheterna ut i Malmö.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Skola, äldrevård och omsorg. Tre ord som ur ett kommunalt perspektiv är i paritet med franska revolutionens tre honnörsord frihet, jämlikhet och broderskap. Kort och koncist, tydligt och kärnfullt. Att känna till sina kärnvärden och sin kärnverksamhet är av allra största vikt. Om det råder osäkerhet kring vad en rörelse eller en kommun ska syssla med eller varför man gör det, riskerar grundsyftet att bli urholkat. Precis på samma sätt som ett företag som tillverkar bilar troligtvis inte är mest lämpat för att odla gurkor, eftersom grundkompetensen saknas, är en kommun inte nödvändigtvis bästa insatsen för att bedriva verksamhet som inte har med den kommunala kärnverksamheten att göra - och även då är det inte alltid som så att det offentliga är bäst på att bedriva skola, vård och omsorg.

 

Icke desto mindre är det de områdena som en kommun har bäst förutsättningar att ägna sig åt och nå framgång inom. Det är också den typen av verksamhet, tjänster och service som människor betalar skatt för. Skattemoralen kräver därmed att kommunala och offentliga verksamheter är så effektiva som möjligt - och att skattemedel inte används på ett sätt som de inte är avsedda för, eller på ett oansvarigt vis. 

 

Häromdagen skrev jag en webledare om att det rödgröna Malmö älskar företagande - om det sker i kommunal regi. Tidigare planer om att skapa ett kommunalt byggbolag har gått i graven, men nyligen skapade man sitt andra kommunala parkeringsbolag, exempelvis. Det är oroväckande att det rödgröna Malmö verkar antingen uttråkat eller överväldigat av sitt grundansvar, och söker förströelser inom områden som är bortom de kommunala kärnverksamheterna. Men fungerar inte kärnverksamheten, så är sannolikheten inte särskilt stor för att äventyren inom icke-komunala fält kommer fungera särskilt väl heller. Så är fallet med Malmö Stads föreslagna satsning på egna vindkraftverk. 

 

I veckan fick servicenämnden en redovisning av en undersökning gjord gällande förutsättningarna för att ha två kommunala vindkraftverk vid Yttre ringvägen i Malmö. Mätningar har gjorts under nio månader på sex olika platser. Resultatet är tydligt: "... med kostnadsberäkningar baserade på senaste teknikval och prisprognoser för el och elcertifikat, landar nettonuvärdet för investeringen på mellan -19,5 miljoner kronor och -16,1 miljoner kronor, och investeringen betalar sig inte ekonomiskt under sin livstid." Därmed hade man kunnat tro att frågan är klar och begravd. Men icke. Skam den som ger sig! Servicenämnden i Malmö är inte några quitters, och har därmed bollat vidare frågan till miljönämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden om det kanske föreligger intresse för att dela på den ekonomiska bördan för en investering i grön och skön energi som aldrig någonsin kommer vara lönsamt under sin livstid. Det krävs ingen stor fantasi för att föreställa sig hur remissvaren kommer låta.

 

I beslutsunderslaget beskriver Serviceförvaltningen fördelarna med en förlustdrivande vindkraftssatsning som en möjlig "lyckad stadsnära satsning med påföljande symbolvärde för en hållbar stad och region. Dessa värden kan dock vara svåra att kvantifiera och beräkna ekonomiskt."

 

I Malmö råder det onekligen snålblåst för både offentliga vindkraftverk och de kommunala kärnverksamheterna.