Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skyll inte på entreprenörer när politiken misslyckas

Sedat Arif (S) och Socialdemokraterna urholkar välfärden i Malmö med mångmiljonrullningen. Foto: JENS OHLSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Malmö Stad har inte brytt sig om att upphandla boendetjänster för över en halv miljard kronor. Socialdemokraterna urholkar välfärden.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

616 miljoner kronor. Det är prislappen för tio års akutlösningar när Malmö Stad löst ömmande boendesituationer genom att betala dyra dygnspriser för rum på hotell, vandrarhem, ”bed and breakfasts” eller hyresrätter. I vissa fall har bokningarna löpt på i år. Förra året slog kostnaderna rekord: 161 miljoner kronor. 

Arbetsmarknads- och socialnämnden har heller inte säkerställt att akutboendena har upphandlats – vilket måste göras enligt lag.

 

Hyresgästföreningens facktidning Hem & Hyras skånska redaktion har i dagarna gjort en imponerande grävinsats då de avslöjat kostnaderna för Malmös skattebetalare då lägenhetsföretag, det vill säga mellanhänder som hyr vidare lägenheter till kommunen som de själva har kontrakt på hos fastighetsägare, löser tillgänglighetsproblem som inte Malmö själva mäktar med att göra.

 

Klienterna må ha blivit hjälpta i akutlägen – men de skattebetalande Malmöborna har blivit svikna. Det kan till och med vara som så att olika stadsområden i kommunen har trissat upp priserna på den privata bostadsmarknaden när de tävlat mot varandra för att lösa tak över huvudet åt behövande. Det ger bilden av att den ena handen inte vet vad den andra betalar och att det heller inte haft någon betydelse.

 

Hem & Hyra rapporterar om ett särskilt provocerande fall på Möllan där Malmö Stad har ett eget förstahandskontrakt på en trea till månadspriset 8 769 kronor. I samma fastighet betalar kommunen 41 850 kronor i månaden för en tvåa. Vid ett annat exempel har en tvåa på Slussen gått upp till 41 850 kronor från den förhandlade hyran på 5 079 kronor. 

 

I vissa fall har det handlat om femdubblade månadshyror utan några som helst hyresavtal. Det finns lägenheter där hyresbolagen har ökat hyrorna på nästan 500 procent under ett par månader. 

 

Groteskt är bara förnamnet.

 

Ansvariga kommunalrådet tillika ordföranden i arbetsmarknad- och socialnämnden Sedat Arif erkänner utan omsvep att han inte haft koll på att kommunen betalar dygnspriser för vanliga hyreslägenheter.

– Det här är inget som jag har vetat om. Det är galet att det fungerar så här, säger han till Hem & Hyra Skåne och lägger till att staden inte borde använda sig av lösningarna.

 

Men problemet är inte att marknaden hjälper Malmö Stad att lösa ett problem som de enligt lag måste lösa. Prisexemplen är inte upprörande för att enskilda, privata entreprenörer och deras bolag har tjänat hundratals miljoner kronor. De har ju endast bistått med en tjänst som de enligt marknadspriser ska ha betalt för och hjälpt människor i nöd. 

 

Det upprörande är att Malmö Stad inte har brytt sig om att ordna långsiktigt hållbara kontrakt eller upphandlat och inte hushållit med pengarna. Enligt Hem & Hyra har minst en entreprenör efterfrågat en korrekt ordergång med upphandling utan gensvar från Malmö Stad.

 

Sedat Arif och Socialdemokraterna kan inte skylla på att de inte visste. Det är deras ansvar att veta och förstå hur systemet bakom ett av de störst ökande svarta hålen i Malmös kommunala ekonomi uppstått. Det är inte de privata entreprenörerna som förtjänar kritik för mångmiljonrullningen, utan Socialdemokraterna i Malmö som varit slapphänta med sina invånares skattemedel. 

 

Socialdemokraternas bristande kontroll och mångmiljonrullning urholkar välfärden.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.